Nagyobb a füstje

Érdeklődőből nincs hiány, de sokkal kevesebb tényleges igénylővel számolnak a bankok – a különböző pénzintézetek beszámolói szerint egyelőre nem tömegek igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt, a CSOK-ot.

Család-otthonHardi Judit2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Nagyobb a füstje

Év eleje óta jellemző, hogy naponta többen érdeklődnek a gyerekek után járó ingyen tízmillióról, illetve az azt kiegészítő tízmilliós hitelről. A legtöbben azonban azok közül igénylik is a támogatást, akiknek már van három gyerekük, így ők nem vállalnak túl nagy kockázatot a kedvezménnyel. Az ugyanis, aki felveszi az „ingyen” pénzt, igencsak megütheti a bokáját, ha nem teljesíti a vállaltakat a határidő lejártáig.

A portfolio.hu internetes portál összegzése szerint a tízmilliós felvett támogatás után akár 16,75 millió forintra is ugorhat a büntetés (ha addig nem változik a banki alapkamat) abban az esetben, ha valamiért a kölcsönt igénylő pár nem tud annyi gyereket vállalni tíz éven belül, amennyit „megígért”.

Persze a kormányhivatal jóindulatára lehet bízni, kaphatnak-e ezek a családok haladékot a visszafizetésre.

Legfeljebb öt év haladékot kaphatnak akkor, ha a gyermek a terhesség 24. hetét megelőzően halva születik, vagy bár próbálkoztak gyerekvállalással, ám arra a pár valamelyik fele betegség miatt nem alkalmas, illetve, ha a fiatalok számára ellenjavallt a gyerekvállalás. Ak kor is kérhető a haladék, ha azért nem lesz annyi gyerekük, amennyit elterveztek, mert egyikük váratlanul elhunyt, vagy olyan balesetet szenvedett, amelynek következtében leszázalékolták, megváltozott munkaképességűvé vált. De az is előfordulhat, hogy a szülők azért nem vállalnak annyi gyereket, amennyire ígéretet tettek, mert az egyik gyermek fogyatékkal született. Nem véletlen tehát, hogy a fiatalok nem mernek kockáztatni, az OTP-nél például – ahogyan ez egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elhangzott – egyelőre 50-en igényelték a három gyermeket nevelőknek járó 10 millió forintos állami támogatást, körülbelül harmincan kérték a 10 millió forintos fix kamatozású hitelt is, illetve negyvenen a forgalmi adó visszatérítését.

A pénzintézetek beszámolói szerint a legtöbben Budapestről, illetve Pest megyéből érdeklődnek a CSOK iránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek