Visszamenekültek a hóesésből! Életmentő szobafogság

„Az egész két hónapja kezdődött, amikor a kicsi testét egyik pillanatról a másikra csalánkiütés lepte el, ami minden kezelés nélkül eltűnt egy éjszaka alatt. Nem volt nagyobb probléma, amíg be nem köszöntött az igazi, cidris tél. Egyik délután jó melegen beöltöztettem a gyereket, és kivittem az udvarra, de nem sokáig mulattunk a hóesésben. A bőre tíz perc után nemcsak kiütéses lett, hanem ödémásodni kezdett, ajkai, szemei beduzzadtak. Mostanra már tudjuk, hogy az azonnali meleg vizes fürdő és a kalcium életmentő volt számára, a súlyos, egész testre kiható reakció következtében ugyanis a tüdő és légutak is ödémásodhatnak, ami akár fulladással is járhat. Most szobafogságban van a kicsi, mert életveszélyt jelent számára egy rövid séta is a téli hidegben. Ha esetleg bent érné anafilaxiás sokk (a szervezet életveszélyes reakciója), már van kéznél antihisztamintartalmú készítmény” – olvasható az egyik internetes portálon egy édesanya írása.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.
Visszamenekültek a hóesésből! Életmentő szobafogság

Ha allergiáról beszélünk, a legtöbben a pollen- és ételallergiára gondolnak. A hidegre való érzékenységről ritkán hallunk, pedig sokszor nemcsak a hideg levegővel való érintkezés vezethet súlyos allergén reakciókhoz, hanem a hideg tárgy, étel, ital és fürdővíz is, de kerülni kell a hideg kilincseket, kapaszkodókat is. Az ilyen betegeknél előfordulhat viszketés a szájban és a torokban, a gége bedagadhat, és súlyos esetben akár anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

A hidegallergia krónikus betegség, lehet örökletes és környezeti hatások is kiválthatják. A betegséget az ezredforduló óta kutatják, a diagnózist sok betegnél csak hosszú idő után tudják megállapítani. Enyhébb esetben hatékony megoldás a meleg vizes fürdő, a kamillás borogatás vagy a kalciumtabletta.

Komolyabb és rendszeres tünetek esetén ajánlott orvoshoz fordulni. Van, aki más megoldásra kényszerül: a kanadai Jacob és családja kénytelen volt Floridába költözni, mert a kisfiú szervezete már a 13 Celsius- fok alatti hőmérsékletet sem bírta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek