Pöttyök a bőrön

Amiként növekszik a napsütéses órák száma, úgy szeretnénk minél több időt a szabadban, a napon tölteni a hosszú, borongós téli időszak után. Nyáron ugyan már résen vagyunk, tavasszal azonban meg-megfeledkezünk a megfelelő védelemről: fényvédőkről, naptejekről.

Család-otthonHardi Judit2016. 04. 05. kedd2016. 04. 05.

Kép: , Image: 247749843, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Germany., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Doctor examining the skin of a woman
, Image: 247749843, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for distribution, sale, or license by Corbis' international representatives. Not available for license and invoicing to customers located in France. Not available for license and invoicing to customers located in Germany., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

Pedig érdemes odafigyelni, főleg, akinek több anyajegy, folt is található a bőrén. Ártalmatlannak tűnhetnek, ám előfordulhat: bár a szemünk előtt fejlődik, nehezen vagy csak későn vesszük észre, hogy melanomával van dolgunk. Ezek az elváltozások rosszindulatú bőrdaganatokká is fejlődhetnek, amennyiben nem cselekszünk idejében.

A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kialakuló, rosszindulatú daganatfajta. Okozója lehet a túlzott napozás, szoláriumozás, a napleégés. Veszélyes, hiszen „csendesen” növekszik, csak akkor okoz panaszt, ha már késő, és nagy az esély a továbbterjedésre. A melanoma bizonyos szakaszában teljesen gyógyítható, ám ha a kritikus ponton túl vesszük észre a bajt, az már nagyobb kockázattal jár.

– Egyszerű, fájdalom- és kockázatmentes vizsgálattal a melanoma kiszűrhető – magyarázza dr. Horváth Béla, a MelanomaMobil alapítója. A legjobb, ha ezeket az anyajegyeket a teljes testre kiterjedő vizsgálattal veszik szemügyre, mindegyiket megfigyelve és fotókkal dokumentálva. A korai stádiumban a melanoma könnyen összetéveszthető az ártatlan anyajeggyel, a felvételek pedig azért fontosak, mert a vizsgálat időpontjában az orvos csak a pillanatnyi állapotot látja, míg az időbeli változásokat csak a korábbi képekkel összehasonlítva tudja követni.

A felvételeken látszódnak a néhány milliméteres elváltozások is, melyekről később szövettani vizsgálat deríti ki, hogy valóban rosszindulatú bőrdaganattal állunk- e szemben. Évente legalább egy ilyen vizsgálatra mindenképpen érdemes ellátogatni, hiszen életmentő lehet, ha kellő időben észlelik a bajt.

Ezek is érdekelhetnek