Hírmondója se maradjon!

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan megnyerjük a gyermekbénulás (polio) elleni háborút, a betegséget okozó vírus végleg eltűnik a Föld színéről. A közeljövőben a járványos kór ellen jelenleg használatos – háromféle legyengített, élő kórokozót tartalmazó – oltóanyagot a világ több mint 150 országában lecserélik. Az új vakcina a vírusnak már csak két törzse ellen irányul, a harmadikat ugyanis sikerült kiirtani. A korábbihoz hasonlóan cseppekben, szájon át adják majd be a gyerekeknek.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 05. 05. csütörtök2016. 05. 05.
Hírmondója se maradjon!

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át jut a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet. A betegség gyógyíthatatlan, gyakran maradandó bénulással jár, de oltással megelőzhető. Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban indította el a polio kiirtását célzó programját, minek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent. Tavaly mindössze 74, az idén pedig 10 gyermekbénulásos esetet regisztráltak szerte a világon, az összes megbetegedés Afganisztánban és Pakisztánban történt.

A szervezet az amerikai kontinenst 1994-ben, Európát 2002-ben, a délkelet-ázsiai régiót pedig ez év márciusában nyilvánította poliomentessé. Céljuk, hogy a vírus 2018-ra teljesen eltűnjön a Földről. Magyarországon 1931-ben okozott először jelentős járványt a kórokozó. Az ötvenes években három súlyos járvány söpört végig az országon, több ezer megbetegedést és sok száz halálesetet okozva. A magyar gyerekek 1959 óta kapnak polio elleni védőoltást, ennek köszönhetően utoljára 1971-ben okozott bénulást a rettegett vírus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek