Megkövült mosoly

A fogkő általában nem feltűnő, de sötétre színezheti a kávé, a gyógytea. Még nagyobb baj, hogy a kemény, lerakódott réteg nem pusztán esztétikai gond, hanem kellemetlen lehelettel jár, sőt a fogak elvesztéséhez vezethet.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.
Megkövült mosoly

A fogkő baktériumtelepekből álló lepedék, amit nem távolítottunk el, ezért megkeményedett.

A fogakon kívül az íny alatt is lerakódhat. Jelenléte állandósítja az ínygyulladást és -vérzést, s ha a folyamat tovább romlik, a fogágy is begyulladhat. A szövetek károsodnak, így a fogak előbbutóbb meglazulnak, később kihullhatnak. A fogkő kialakulása genetikai okoktól is függ, de a helytelen szájápolás és az étkezés szintén közrejátszik. Aki sok ásványvizet iszik, illetve gyakran szed multivitaminokat, jó szándéka ellenére hozzájárulhat a fogkövei kialakulásához.

A megkövesedett lerakódás eltávolítása otthon már nem lehetséges, így félévente fogorvossal kell elvégeztetni a műveletet. A fogágy gyulladását nem érdemes kockáztatni, mert komolyabb szövődményekhez vezethet, például a koraszülés esélyét is növeli – hívta fel a figyelmet dr. Gera István, a Semmelweis Egyetem tanára. A gyermeket váróknak ezért különösen fontos, hogy rendszeresen felkeressék a fogorvosukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek