Nehéz a méltó búcsú

A daganatos kórban elhunyt betegeknek csak az ötöde jutott hozzá tavaly a hospice ellátáshoz, holott mindenki ingyenesen jogosult lenne arra, hogy megkönnyítsék élete utolsó időszakát – hívta fel a figyelmet Muszbek Katalin.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 05. 24. kedd2016. 05. 24.

Kép: Magyar hospice alapítvány hospice ház rákos daganatos megbetegedések utolsó stádium halál eutanázia betegség 2013 10 07 Fotó: Kállai Márton

Nehéz a méltó búcsú
Magyar hospice alapítvány hospice ház rákos daganatos megbetegedések utolsó stádium halál eutanázia betegség 2013 10 07 Fotó: Kállai Márton

A Hospice Alapítvány orvosigazgatója közleményben adta közre az aggasztó adatokat: ami a rákos betegek ellátását illeti, Magyarország az Egészségügyi Világszervezet ajánlotta kapacitás felével sem rendelkezik, miközben minden negyedik magyar daganatos kórban hal meg. Hazánkban az ajánlás szerint 500 hospice-palliatív ágyra volna szükség, ám 14 intézményben csak 200 ágy jut erre az ellátási formára, amiből minden huszadikat az alapítvány tart fenn. A hospice ellátást otthoni formában is megrendelhetik, ha a beteg a szerettei körében tölti a búcsú időszakát. Ilyenkor az orvos, a pszichológus, a gyógytornász, az ápoló házhoz megy. Az otthoni formát a háziorvos 50 napra írhatja fel, majd kétszer meghosszabbíthatja, így összesen 150 napig járhat a betegnek.

A valóság azonban az, hogy a rászorulók nagy része nem kap hospice ellátást, s aki mégis hozzájut, sokszor csak néhány hét gondoskodásban részesül. A Hospice Alapítvány tavaly félezer daganatos betegen segített. Képzéseket is tartanak, ám költségeiknek csupán négytizedét fedezi az OEP-támogatás, ezért rászorulnak a civil segítségre.

Ezek is érdekelhetnek