Okostányérról jó étvággyal

Segítséget nyújt az egészséges táplálkozáshoz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) ajánlása, ami a legújabb kutatási eredményeket, a hazai étkezési szokásokat és ízlést is figyelembe véve határozza meg, hogy mely élelmiszertípusoknak milyen arányban és mekkora adagokban kellene naponta a tányérunkra kerülnie.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Okostányérról jó étvággyal

A legutóbbi táplálkozási ajánlás 30 évvel ezelőtt látott napvilágot, a naponta elfogyasztani javasolt élelmiszercsoportokat akkor még a bennük található tápanyagok szerint adta meg.

Sokak számára ez kevéssé volt érthető, hiszen amikor asztalhoz ülünk, nem fehérjét, szénhidrátot vagy zsírt fogyasztunk, hanem az ezeket tartalmazó élelmiszereket, tehát húst, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut. Az új ajánlás viszont a tányért idéző kördiagramon, az úgynevezett Okostányéron már az élelmiszercsoportokat, illetve ezeknek egymáshoz viszonyított helyes arányát és adagját szemlélteti.

Közérthetően megfogalmazott és könnyen követhető tanácsokkal is ellátják az egészségtudatos táplálkozásra törekvőket, mint például, hogy naponta legalább egyszer együnk teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt, és ebből legalább egyszer nyersen. Mindennap fogyasszunk tejet, tejterméket, lehetőleg zsírszegényet, hiszen ezek kalciumot és más fontos tápanyagot tartalmaznak, és kevesebb bennük a telített zsír, mint a zsírdús változatban. Igazodva a hazai szokásokhoz, az ajánlás legalább heti egy alkalommal a halevésre biztat, ugyanakkor a belsőségek (például máj) fogyasztását csak legfeljebb ugyanennyiszer javasolja. Felhívja a figyelmet a só, zsiradék és cukor mennyiségének csökkentésére, valamint a napi folyadékfogyasztásra, s nem utolsósorban a táplálékainkkal bevitt energiamennyiség felhasználását elősegítő testmozgás fontosságára.




A hazai dietetikusokat és táplálkozástudományi szakembereket összefogó Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása, amely a későbbiekben az egészséges táplálkozást elősegítő hasznos információkkal és receptekkel bővül, a szervezet honlapján is elérhető: http://mdosz.hu/pdf/okostanyer.pdf.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek