Van csoki a fagyiban?

Álommunka a kánikulában csokoládés jégkrémeket kóstolgatni: öt doboz jeges finomságot vetettünk alá érzékszerveink szigorúan szubjektív ítéletének. Háromfős csapatunk vakteszten kóstolta a fagyikat, s a szerint mondott ítéletet, mennyire tetszett az állaga, íze, a csomagolása (hiszen sokakat ez is befolyásol a vásárlásnál). Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: nem volt könnyű dolgunk az öt gombóc szakszerű megkülönböztetésével.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 07. 07. csütörtök2016. 07. 07.

Kép: Csoki fagyi teszt csokoládé fagylalt dobozos, Fotó: Üveges Zsolt

Van csoki a fagyiban?
Csoki fagyi teszt csokoládé fagylalt dobozos
Fotó: Üveges Zsolt

Míg a házilag készített fagyiba általában tejszín, cukor, tojássárgája, kakaó vagy csokoládé kerül, az élelmiszeriparban gyártottak esetében egyéb összetevőket is olvashatunk a címkén: tejpor, tejzsír, pálmazsír, kókuszzsír, kakaópor, stabilizátorok, emulgeáló szerek, sűrítő és krémesítő anyagok. Ezek között több az E-számmal jelölt összetevő, melyekről tudjuk, hogy nem károsak, de azt nem, hogy miért szükségesek.

A Lidlben, az Aldiban, a Reálban és egy hálózaton kívüli éjjel-nappaliban szedtük össze a kóstolnivalót. Egy Sparba is bementünk, hogy minél több, sokak által elérhető nagyobb üzlet képviselve legyen, de ott a keresett fajtát éppen nem találtuk.

A csokifagyik gyártói két utat járnak: vannak a csokoládédarabkákkal dúsított, ropogóssá tett fagyik, illetve a sima, beleszórt csoki nélküli termékek. Teljesen egyéni, ki melyik mellett teszi le a voksát, elképzelhető, hogy valakinek a fagyi krémessége, lágysága fontosabb, mint az, hogy ropogtassa.

A csomagolás nem elsődleges fontosságú, de egyik-másik masszív dobozka láttán megremegett újrahasznosító hajlamú lelkünk: a jól zárható doboz kincs a konyhában. A vásárlás után vettük észre, hogy kakukktojás is került a kosárba: az egyik jégkrém csokis és tejszínes vegyes keverésnek bizonyult, ami nem volt teljesen egyértelmű a vásárláskor. Értékelő csapatunk megállapította, hogy a férfiak a kesernyésebb, az étcsokoládéra emlékeztető ízt kedvelik az édesebbel szemben. A fotózás alatt jól látszott, hogy egyes termékek hamar olvadásnak indultak.

Az értékelésnél az első helyen holtverseny született. A nyertesekre a telt, kissé kesernyés csokoládéíz, a krémes, de nem olvadó állag jellemző, a Grandessa fagylaltban találtuk a legtöbb hozzáadott valódi csokoládét. Gyenge minőséget nem találtunk. Árban messze kimagaslik a Carte d’Or márka: nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a versenytársai – véleményünk szerint ezt a tényleg kiváló minőség sem feltétlenül indokolja.

 

1. helyezettek:
CARTE D’OR
Chocolate belga csokoládéval
3% csokoládédarabkákkal
- 500 g - 200 kcal/100 g
- Reál - Ára: 1199 Ft

GRANDESSA SCHOKOLADE
7% csokoládédarabokkal
- 520 g - 121 kcal/100 ml
- Aldi - Ára: 649 Ft
 

2. helyezett:
GELATELLI CHOCOLATE
5% csokoládédarabkákkal
- 561 g - 100 g/251 kcal
- Lidl - Ára: 649 Ft
 

3. helyezett:
MAZSI
Csokoládés-tejes fagylalt
belga csokoládéval - 450 g
- Magyar termék - Ára: 610 Ft


4. helyezett:
BELLINO
Tejszínes-csokoládés jégkrém
- 460 g - 169 kcal/100 g
- Lidl - Ára: 449 Ft
 

Ezek is érdekelhetnek