Sokoldalú gyümölcsecet

Számtalan ínycsiklandó recept hozzávalójaként lehet szükségünk gyümölcsecetre. Egy kis fantáziával különleges ízekkel bolondíthatjuk meg ételeinket.

Család-otthon(Wirth)2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.
Sokoldalú gyümölcsecet

Akkor vehetjük biztosra, hogy egészséges ételt teszünk a család asztalára, ha pontosan tudjuk, miből készül, s ennek legbiztosabb módja, ha mi magunk állítjuk elő az alapanyagokat is. A gyümölcsecetet bármilyen gyümölcsből, többek között narancsból, citromból vagy málnából is elkészíthetjük.


ALAPRECEPT

Hozzávalók: Akármilyen megmosott, tisztított gyümölcs héja vagy túlérett gyümölcs, akár befőzés utáni hulladék vagy kipréselt gyümölcshús, körülbelül 50 dkg mennyiségben; továbbá 25 dkg cukor és 0,5 dkg élesztő.
Elkészítés: Az összevagdosott gyümölcsöt széles szájú befőttesüvegbe tesszük. Másfél liter vizet a cukorral felforralunk, majd lehűtjük langyosra, belemorzsoljuk az élesztőt, s az egészet a gyümölcsre öntjük. Az üveget vászonruhával lekötjük, három héten keresztül langyos helyen érleljük, majd ritka vászonruhán vagy gézen a tartalmát leszűrjük, kis üvegekbe töltjük, majd alaposan lezárjuk.

Tipp: A megmaradt gyümölcsre még egyszer rá lehet tölteni a cukrosélesztős szirupot, de fontos, hogy csak a fele mennyiségű vízzel, az eredeti cukor- és élesztőmennyiséggel.


BARÁTSÁGOS TISZTÍTÓSZER

A gyümölcsecettel nemcsak salátáink, főzelékeink vagy édességeink ízét turbózhatjuk fel. A segítségünkre lehet lakásunk környezetbarát tisztán tartásában is, az ételecet ugyanis remek vízkő- és zsíroldó hatású.

Hozzávalók: 3 evőkanál citromsav és 1/2 liter gyümölcsecet.
Elkészítés: Az ecetben oldjuk fel a citromsavat, majd a folyadékot töltsük egy szórófejes palackba, ezzel fújjuk be a kezelni kívánt felületet. Néhány percig hagyjuk hatni, aztán egy mosogatószivacs dörzsis felével töröljük le, majd alaposan  öblítsük le hideg vízzel. E keveréket kávéfőzők vagy vízforralók tisztítására is használhatjuk: a folyadékot töltsük bele a gépbe, forraljuk fel, majd tiszta vízzel mossuk át. Remekül bevált módszer a vízkő ellen.



A témában további érdekességeket olvashat a Mezőgazda Kiadó Gyümölcsborok, gyümölcslevek házi készítése című könyvében
www.mezogazdakiado.hu (x)

 

Ezek is érdekelhetnek