Életünk első ezer napja a legkritikusabb

(T)együnk a csontokért - Hazánkban tízből négy gyermek szenved kalciumhiányban, a felnőtt lakosság csaknem háromnegyede pedig D-vitamin-hiányos, ami döntő szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában.

Család-otthon(Wirth)2016. 11. 06. vasárnap2016. 11. 06.

Kép: Medical studies. Colour-coded models of the human skeleton used to train medical students., Image: 101668198, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Medical studies
Medical studies. Colour-coded models of the human skeleton used to train medical students., Image: 101668198, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

Ha ez a betegség kerül szóba, mindenkinek azonnal a kalcium, annak hiánya és pótlása jut az eszébe. Valóban: a kalciumbevitel szempontjából életünk első ezer napja – a csontfejlődés legintenzívebb szakasza – a legkritikusabb.

A vitaminhiányos állapot elkerülésében már a várandós kismama is segíthet: ebben az időszakban rendkívül fontos a kellő men?- nyiségű kalcium és D-vitamin bevitele a szervezetbe, amit a baba születését követően tovább kell folytatni. A már említett első ezer napban nagy figyelmet kell fordítani a csecsemő megfelelő táplálására.

Hosszú távon a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend és az aktív életmód támogatja leginkább a megelőzést. Felnőttkorban fontos a folyamatos kontroll, és amennyiben problémát észlelünk, mihamarabb forduljunk szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatok után segít a terápia kidolgozásában.

Korábban a csontritkulás megelőzésére a tejtermékek fogyasztását javasolták. Ezekben az ételekben, italokban rengeteg a kalcium, ám a legfrissebb kutatások szerint így nem szívódik fel kellőképpen a szervezetben, mivel sokan egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen emésztik meg a tejtermékeket.

Ezek is érdekelhetnek