Vashiányos vacogók - nőkre jellemző, nem szabad félvállról venni!

Ha a didergős-borongós napokon valaki a szokottnál is fázósabb, az vérszegénységről, vagyis anémiáról is árulkodhat. A folytonos vacogást – mely elsősorban a nőkre jellemző – nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegséget is jelezhet – figyelmeztet dr. Szélessy Zsuzsanna, a fővárosi Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.
Vashiányos vacogók - nőkre jellemző, nem szabad félvállról venni!

A vérszegénység további jellemző tünete a fejfájás, a fáradékonyság, a sápadtság, a légszomj, az alvászavar, valamint az emelkedett pulzusszám. Anémia esetén a vérben alacsony a hemoglobinszint, vagyis éppen az oxigént szállító anyagból van hiány. Ha a szervezet sejtjeihez nem jut elegendő oxigén, akkor nem tudnak energiát előállítani, vagyis éhezni kezdenek, s pusztulnak.

A vörösvérsejt kevesebb hemoglobinja miatt a szív is csak kisebb mennyiségű oxigént képes szállítani, amit gyorsabb keringetéssel igyekszik ellensúlyozni. Ez viszont szaporább szívműködéssel jár, ugyancsak kellemetlen tüneteket okozva.

Az anémiának számos oka lehet: a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, de felszívódási zavar, vitaminhiány, vese-, májbetegség, elhúzódó gyulladás, lépmegnagyobbodás, leukémia vagy más daganatos megbetegedés is állhat a háttérben.

A diagnózist egyszerű laborvizsgálatokkal – vérből, vizeletből, székletből – lehet felállítani, ezután dönt a kezelőorvos a további vizsgálatok szükségességéről és a kezelésről.

Az persze természetes, hogy a hidegben fázunk, de az egészséges szervezet viszonylag jól tolerálja a zimankót is. Ám ha valaki folyton úgy érzi, hogy lefagy a keze-lába, a tükörbe nézve a sápadt arcból karikás szem tekint vissza rá, jól teszi, ha felkeresi a háziorvosát a laborvizsgálatra szóló beutalóért.

Ezek is érdekelhetnek