A feltétel: minimum 40 cm hosszú, egészséges, festetlen, ősz szál mentes haj - Kincset érő tincsek

ESZTENDEJE összedugta a fejét négy fiatal, s elhatározták, hogy új kezdeményezést indítanak útjára: a hajadományozást. Aki szeretne megválni a hosszú hajától, felajánlhatja parókának, vagy a levágott haj értékét valamelyik közhasznú szervezetnek.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 01. 12. csütörtök2017. 01. 12.

Kép: Nadabán Csaba hajkereskedő jótékonysági haj paróka készítés rászorulóknak segítség 2016 12 06 Fotó: Kállai Márton

A feltétel: minimum 40 cm hosszú, egészséges, festetlen, ősz szál mentes haj - Kincset érő tincsek
Nadabán Csaba hajkereskedő jótékonysági haj paróka készítés rászorulóknak segítség 2016 12 06 Fotó: Kállai Márton

– Ez a haj ázsiai fiúé, az a hosszú varkocs rockeré, az meg kamaszlányé volt – sorolja Nadabán Csaba hajkereskedő, miközben kiteszi az asztalra a hosszabb-rövidebb copfokat.

Elég drága tincsek, ám egykori tulajdonosaik ingyen ajánlották fel. Egy-egy komolyabb hajzuhatagért 70-80 ezer forintot is megadnak, ezért fontos, hogy a haj jótékony „útja” követhető legyen. Az adományozó visszaigazolást kap, valóban oda került-e a haja vagy az abból származó bevétel, ahová szánta.

– Mindannyiunkban él a szociális érzékenység, ezért vágtunk bele – magyarázza Fodor Bettina fodrász, az egyik alapító, aki nem szalonban dolgozik, hanem házhoz jár.

Leginkább idősek, vakok és gyengén látók, kismamák alkotják a vendégkörét. Nem csak ebből él, könyvelőként is dolgozik. A Curly adományozó csapat másik két tagja Szabó Zsófi és Vértes Róbert: Zsófi a külkereskedelmi vonalat képviseli, Róbert pedig a hajak beszerzésével foglalkozik.

– A velünk együttműködő parókakészítő mester jutányos áron dolgozik. Fontos, hogy a rászoruló rákos betegeknek ne kelljen fizetniük. Egy-egy paróka ára 200-300 ezer forint, s bár igaz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 90 százalékos támogatást ad, ám sokaknak a 20-30 ezer forintnyi különbség is megfizethetetlen. A haj árából befolyó pénz a sérült és hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásáért létrejött Társalkotó, illetve az Ebremény Kutyavédő Egyesület számára is felajánlható. Idővel szeretnénk bővíteni a repertoárt, hogy a pénzt kórházi eszközök, így kerekes szék vagy defibrillátor beszerzésére is lehessen fordítani – mondja Bettina, miközben elmeséli, milyen önzetlen adományozókkal találkozott az utóbbi hónapokban. – Kecskemétről és Kaposvárról is kaptam már hívást, hogy hallottak rólunk, ha Budapesten járnak, felkínálják a hajukat. Máskor egy adományozó hölgyhöz mentem, s miután levágtam a haját, a két unokahúga szintén felajánlotta: szívesen megválnak a hajuktól, hogy segíthessenek másokon. Az egyik vendégem most azért növeszti újra a tincseit, hogy megint adományozhasson – meséli Bettina.

Csaba kipakolja a táskájából a gerebent és a kartácsot. Ez a két eszköz kell ahhoz, hogy rendbe szedve eladhatóvá tegye a levágott hajakat.

Látszatra egyszerű, a valóságban macerás munka. – A fodrásztól már az is kellő precizitást igényel, hogy szakszerűen vágja le, majd tincsenként gumival fogja copfba a hajat.

Ez általában másfél órás pluszmunka, amivel sokan nem szeretnek bíbelődni: egyszerűbb, ha a kukában landol a levágott fürt. A tincseknek alig kéttized részét lehet értékesíteni: elsősorban azért, mert sok fodrászt nem érdekli, hogy a haj értékes dolog – mondja Csaba. Elárulja, nagy lutri, hogy valóban alkalmas hajat vásárol-e. Már előfordult, hogy kifizette a több tízezer forintot a copfért, és csak utána derült ki, hogy a fodrász nem gumizta össze rendesen. Ha csak egy hajszál is fordítva kerül a tincsbe, az egész használhatatlanná válik.

A legadakozóbbak a kismamák, a fiatal leányok – és a rocker fiúk: bizony, a marcona külső mögött sokszor a legnagyobb jó szándék virul.

Ezek is érdekelhetnek