Piros betűs pihenőnap, 'amikor megjön' - Az első ország, ahol bevezették, Zambia

Zambia az első ország a világon, ahol a nők havonta szabadnapot kapnak a menstruációjuk idején. A hiányzást nem kell előre bejelenteni, elég, ha betelefonál az illető, hogy kiveszi a hivatalosan anyák napjának nevezett pihenőnapot. Utólag sem kell vinnie orvosi igazolást, hogy valóban „megjött neki” – adja hírül a BBC.

Család-otthon(he)2017. 01. 18. szerda2017. 01. 18.
Piros betűs pihenőnap, 'amikor megjön' - Az első ország, ahol bevezették, Zambia

Míg egyesek szerint hasznos e szabályozás, mert így könnyebb átvészelni a havibaj legkellemetlenebb napját, mások úgy vélik, hogy lustaságra adhat okot, hiszen a menstruáció természetes jelenség, nem kell belőle nagy ügyet csinálni.

Az afrikai országban komoly vitákat vált ki a törvény, többek között azért, mert nem elég egyértelmű. Kimondja, hogy büntethető az a munkaadó, aki nem adja ki a női munkavállaló által kért napot. Ám mivel a távolmaradást nem kell előre jelezni, az „anyáknapos” hiányzások adott esetben alaposan megnehezíthetik a munkahelyen a feladatok ellátását. Ugyanakkor azt is megemlítik a kritikusok, hogy mivel igazolásra sincs szükség, roppant egyszerű a dolga annak, aki szeretné kijátszani a rendszert

Ezek is érdekelhetnek