'Nem lesz ez rossz!' - Tévéjegyzet az RTL Klub új sorozatáról

Az én képernyőm: Viszik a hátukon

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 02. 12. vasárnap2017. 02. 12.
'Nem lesz ez rossz!' - Tévéjegyzet az RTL Klub új sorozatáról


Egészen rendkívüli nézettséget hozott az RTL Klub új sorozata, A mi kis falunk. Az, hogy az első epizód ennyire érdekelte a nézőket, jelzi, hogy ki vannak éhezve a jó és hazai vígjátékra. (Lásd az Üvegtigris hatalmas sikerét.) És persze a parádés színésznévsor is sokakat vonzhatott.

Bár nem szeretném elkiabálni, de azt kell mondanom, hogy nem lesz ez rossz! Az eredeti minta szlovák, de még ha ezt nem is tudnánk, akkor is felsejlik a régi csehszlovák filmek, a Fekete Péter vagy a Tűz van, babám! hangulata. Igaz, az azokban oly szerethető szelíd humor és megértés talán már utat sem találna a nézőkhöz. Vaskosabb sziporka kell ma már szóban és cselekményben is. (Ha még később kezdődne, akkor még vaskosabb és szókimondóbb lehetne, de a túl késői kezdéssel sok nézőt elveszítenének.) Kicsit tartottam és talán még tartok is attól, hogy az Üvegtigris folytatásos változatát látjuk majd. Mivel sokban hasonlít – így abban, hogy ez is elsősorban a karakterekre épül, nem a cselekményre.

Ez amúgy rendben van, mivel sikerült remek színészeket megnyerni: ők viszik a hátukon a sorozatot.

Az első epizódban felvonulnak a szereplők, megismerjük az erős színekkel megrajzolt karaktereket. A festői falu, Pajkaszeg korrupt, nagypofájú polgármesterét (Csuja Imre) és ellenzékét, aki amúgy a saját unokaöccse (Bánki Gergely). Eszes kis titkárnőjét (Lovas Rozi), aki – ki tudja, miért – arra vágyik, hogy a susogós szabadidőruhás, eléggé bunkó edző (Lengyel Tamás) végre elvegye. A kissé zakkant testépítő plébánost (Schmied Zoltán) és az unokáért lamentáló apját, az állatorvost (Reviczky Gábor). A vezéregyéniség kocsmárosnőt (Bata Éva), a majdnem debil rendőrt (Szabó Győző), az otthonkás tanárnőt (Udvaros Dorottya). És a falu népét, akik egy kis potya kajáért-piáért sokra hajlandóak, de azért nem mindenre.

Valószínűleg megosztó lesz a sorozat: akadhatnak olyan nézők, akik a magyar vidék nevében kikérik maguknak ezeket a figurákat. Ne tegyék, hiszen szatíráról van szó. A színészek igazán olyan jellemeket hoznak, akiket mindnyájan ismerünk. Mint ahogyan a helyzeteket is: az EU-pénzből avatott szobrot, a kézen-közön eltűnt közpénzeket, a választási kampányokat.

Az első epizód máris ismerős szituációt hozott. A falu első emberét, a dörzsölt polgármestert nem lehet kirobbantani a helyéről, pedig a balfék unokaöcs önös érdekből megpróbálja. De nem sikerül neki, legfőképpen a saját hülyesége miatt. Úgyhogy a polgi marad, alighanem az idők végeztéig. S nyugodtan horgászhat tovább munkaidőben. Hacsak a temperamentumos kocsmárosné nem forral valamit...

Egyelőre nem tudni, meddig tart a sorozat és hány rész várható, hiszen ez nyilván a fogadtatástól függ. Első körben nyolc részről van szó, aztán ki tudja. Az is lehet, hogy a második résztől már esik a színvonal, mert minden puskaport ellőttek a bemutatkozó epizódban. De könnyen megeshet, hogy marad a nem az egekben lévő, de azért elég jó szint. Meglátjuk. Mindenesetre az alkotók – Kapitány Iván rendező, Buss Gábor Olivér és Kormos Anett írók – mindent beleadtak. A színészek nagyon jók. És Pilisszentlélek (Pajkaszeg) gyönyörű. Fanyalgók meg mindig vannak. És nem kell minden műsort nézni. Én például az Éjjel-nappal Budapestből soha nem bírtam még öt percnél többet. A mi kis falunkból meg igen.
 

Ezek is érdekelhetnek