Kötelezővé tennék az oltást

Jelentősen, mintegy tizedére csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma azokban a városokban, ahol az önkormányzat finanszírozza (egyes helyeken részben, másutt teljes egészében) a védőoltást a helyi gyermekek számára. Hódmezővásárhely elsőként indított átfogó oltási programot a betegség ellen 2015 októberében, tavaly követte a jó példát Kaposvár, Eger és legutóbb Miskolc is.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.
Kötelezővé tennék az oltást

Tavaly több mint 36 ezer bárányhimlős megbetegedést jelentettek országszerte.

– A magas esetszám miatt komoly népegészségügyi hozadéka lenne, ha az országban minden kisgyerek megkaphatná a bárányhimlő elleni oltást még a közösségbe kerülés előtt – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek.

A hasonló járványos gyermekbetegségek – a rózsahimlő, a mumpsz, a kanyaró – elleni védőoltás már több mint 25 éve része a kötelező oltási rendnek. A bárányhimlőt viszont a közvélekedés enyhe lefolyású betegségnek tartja, ezért sokan elbagatellizálják a betegséget, pedig olykor súlyos szövődményekkel is járhat, mint amilyen az agyvelő- vagy tüdőgyulladás.

Az eddigi oltási programok sikerén felbuzdulva a Megyei Jogú Városok Szövetsége azt javasolja, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást is vegyék fel a Nemzeti Védőoltási Programba. Elemzések szerint ezzel az egészségügyi hozadékon túl jelentős összeget, körülbelül évi 1,5 milliárd forintot lehetne megtakarítani.

Ennyit veszítünk ugyanis jelenleg a beteg gyermekek ápolása miatt kieső munkaidőben és a gyógykezelések árában.