Majdnem doktorok

Zsúfolt várótermek, végeérhetetlen várakozási idők. Mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy súlyos orvoshiánnyal küzd az egészségügy. Némiképp enyhíthet a helyzeten, ha nálunk is meghonosodik az úgynevezett nondoktori rendszer, mely a világ számos országában már évek óta bevált.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 03. 27. hétfő2017. 03. 27.
Majdnem doktorok

A szisztéma lényege, hogy a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a háziorvosnál bizonyos esetekben nem orvosok, hanem felsőfokú végzettségű ápolók fogadják a pácienseket. Ők végezhetik el például a krónikus betegek – magas vérnyomásban szenvedők, cukorbajosak – időszakos vizsgálatát, ellenőrzik a leleteket, felírják az újabb adag gyógyszereket. Nem az orvosok helyett, hanem mellettük, velük egyeztetve vállalnak át olyan feladatköröket, amelyekre a diplomájuk feljogosítja őket, jelentős terhet véve le így az orvosok válláról.

Három vidéki orvosi egyetemen már ez év őszétől megkezdik a szakemberek képzését azokban a szakmákban, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Ilyen az alap- és a sürgősségi ellátás, az idősgondozás, a műtétek körüli  tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia – adta hírül a Magyar Idők. Az első magyar nondoktorok 2019-ben végeznek, ám az még kérdés, milyen fogadtatásra találnak majd az orvosok és a betegek körében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek