Milliárdok pirulára

- Tavaly havonta tízmilliárd forintot költöttek el vényköteles gyógyszerekre a magyar betegek. Az év során 170 millió receptet váltottak ki a patikákban, ezekből 140–150 milliót támogatott a társadalombiztosítás. Az egy főre jutó támogatás összege átlagosan 42 500 forintot tett ki.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 03. 30. csütörtök2017. 03. 30.
Milliárdok pirulára


- A legnagyobb summát – évente 16 milliárdot – a 65–69 éves korosztály költi pirulákra, melyekből a legtöbbet a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémákra írnak fel az orvosok.

- A legtöbb pénzt az Alföldön és Észak-Magyarországon hagyják az emberek a gyógyszertárakban, a Dunántúlon és Közép-Magyarországon valamivel kevesebbet.

- A legnagyobb tb-támogatást az inzulinok és a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek, a véralvadásgátlók, az antipszichotikumok, az asztma, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésére használt szerek és a daganatellenes készítmények kapják.

- A patikák polcain a legolcsóbb gyógyszer egy savlekötő tabletta, ez 166 forintba kerül, míg a legdrágább vényköteles orvosság ára 1,44 millió forint, amit daganatos betegeknek írnak fel az orvosok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek