'Ez a férfi időzített bomba, jó lesz menekülni előle! '

A Szabad Föld hetilap Kinek mondjam el rovatában megjelent üzenetváltás.

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 04. 11. kedd2017. 04. 11.
'Ez a férfi időzített bomba, jó lesz menekülni előle! '

Kedves Ágnes!
Húszéves lány vagyok, jelenleg még tanulok. Csinosnak tartanak, vidám a természetem, mi tagadás, zsonganak a fiúk körülöttem. De korábban egyik sem érdekelt, egészen fél évvel ezelőttig, amíg meg nem ismerkedtem Zolival. Ő már nem fiú, hanem férfi. Nemcsak azért, mert nyolc évvel idősebb nálam, hanem mert az egész egyénisége kifejezetten férfias. Határozott, magabiztos, jól is néz ki, kedves. Nem leszek álszent, az sem hátrány, hogy nagyon jól keres, kifejezetten jómódú. (Bár én sem származom szegény családból.) Figyelmes, keresi a kedvem, fél év alatt kétszer vitt el külföldre. Még nem kérte meg hivatalosan a kezem, de már célozgat a közös jövőre. Egyelőre általánosságban. Például: ha majd ő megnősül, a feleségének nem kell dolgoznia, csak a gyereknevelés lesz a gondja. Hát, ha ezt nekem célozza, nem biztos, hogy én is így akarom majd. Meg aztán mindig ő határozza meg minden lépésünket, programunkat, vitának helye nincs.
Udvarias, kedves a szüleimmel, például a múltkor anyukám névnapján meghívta őket egy elegáns étterembe vacsorázni. Anyám utána azt mondta, nagyon kényelmetlenül érezte magát, ahogyan Zoli a pincérekkel beszélt és ugráltatta őket.
S akkor összeállt a kép: mindig így bánik a szolgáltatókkal: a pincérrel, a taxissal, a bolti eladóval. Sőt a saját anyjával is! Hamar elfutja a méreg, s akkor hangosan dühöng, eléggé trágárul. Mondjuk, velem mindig normális hangnemben beszélt, de voltam már tanúja annak, hogy milyen goromba, ha megharagítják.
Eddig nem gondoltam ezt így végig, de most minden egy irányba mutat. Ő szerelmes és én is az vagyok. Legalábbis úgy gondolom. De figyelni kezdtem és nem tetszenek a jelek. Viszont az meg képmutatásnak tűnik, hogy a szerelmespár egyik tagja titokban figyeli a másikat, s elemezgeti minden cselekedetét…
Üdvözlettel: Klaudia


Kedves Klaudia!
Egyáltalán nem képmutatás, hanem nagyon is okosságra vall, hogy a szerelemtől nem veszíti el a józan ítélőképességét! Én is úgy érzem, hogy van oka az aggodalomra. A leírt példák alapján nem is kétséges: ez a fiatalember kifejezetten agresszív személyiség. Az ilyen emberek gyakran kétarcúak: nem csupán kötekedőek és gorombák, de nagyon kedvesek is tudnak lenni – amíg nincs ellentmondás, amíg az érdekük nem ütközik máséval. Ezért a bántalmazó férjek gyakran megtévesztik a külvilágot. Az ösztönei jól jelzik: ez a férfi időzített bomba, jó lesz menekülni előle! Most még „csak” arrogáns és parancsolgató, de egy idő múlva már teljes kontroll alatt akarja tartani. S aztán talán már üt is…
Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

Ezek is érdekelhetnek