'Mint az anyád?...' - Nem segít a hangerő

KÖZTÜNK sosem volt hangos szó – nem egy házaspár így jellemzi a kapcsolatát, s aztán mindenki megdöbbenésére elválnak útjaik. Vajon káros-e a veszekedés, vagy lehet jól csinálni? Erről faggattuk dr. Mészáros Ádám párkapcsolati mediátort.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 04. 26. szerda2017. 04. 26.
'Mint az anyád?...' - Nem segít a hangerő


– A veszekedést önmagában nem tekintem károsnak. Sőt előnyös is lehet, ha a pár olyan érzelmi állapotba kerül, hogy végre felszínre törhetnek a problémák – magyarázza a párkapcsolati konfliktusok szakértője. Ami egy ajtócsapkodós afférban mégis aggályos lehet: ha a párunk dühödten kitör, nehezebben tudunk arra figyelni, amit mond. Ösztönösen inkább az ingerült, feszült állapotára koncentrálunk, így a mondandója, üzenete elsikkad.

Még rázósabb a helyzet, ha valaki úgy nőtt fel, hogy otthon állandóan állt a bál, a szülei közt mindennapos volt a patália. Ha gyermekkorban átélünk valamit, ami rossz nekünk, akkor két utat választhatunk: lemásoljuk a mintát, vagy homlokegyenest másként cselekszünk – véli a tanácsadó. Aki balhés környezetben nevelkedett, olykor már egy hangos szóra összerezzen, így aztán kerüli a konfliktusokat és nem mer kiállni magáért. A meghunyászkodás pedig sosem gyógyír a bajra.

– A veszekedések rendszerint ismétlődő forgatókönyv alapján zajlanak, sokszor hasonló okból és rendre ugyanazon a helyen törnek ki: gyakran a konyha a „hadszíntér”. Ezért is szoktuk javasolni, hogy a konfliktusok megoldására a párok tudatosan más helyet válasszanak – szól a megszívlelendő tanács. Érdemes például étterembe elmenni „tárgyalni”.

Az a jó veszekedés, amelyik heppi enddel zárul, azaz békülésbe torkollik. Ideális, ha a vita végén mindketten úgy érzik, túljutottak egy problémán. Sokan azonban ördögi körbe kerülnek a partnerükkel: folyik a dühödt szócséplés, de semmit sem old meg, csak elmérgesíti a viszonyt. Bajt jelez, ha a jelenet vége sértettség, fagyos hallgatás, netán az, hogy az egyik fél alkoholba fojtja a bánatát.
Az sem járható út, ha a szőnyeg alá söprik a problémát. Hogyan juthatunk ki a családi tűzfészekből? Maradj néha csendben! – így foglalható össze a fő szabály. Ha a társunk szeretné elmondani, mi nyomja a szívét, hallgassuk meg. Ne vágjunk közbe, ne védekezzünk, ne tromfoljunk, ne cáfoljunk – javasolja a szakember. Feszült helyzetben nehéz megállni, hogy visszavágjunk, de ha néha lakatot teszünk a szánkra, megenyhült társat kapunk cserébe.

A jól kommunikáló párok titka, hogy mindketten szavakba önthetik, mi bántja őket. Aki bátran kifejtheti az igazát, máris nem ragaszkodik olyan görcsösen a véleményéhez.

Akik ezt a technikát jól begyakorolják, nem esnek egymásnak afféle dolgok miatt, hogy például mit nézzenek a tévében, vagy hová menjenek nyaralni. A párkapcsolat is olyan, mint az üzlet: fontos, hogy az a megoldás szülessen, amelyben mindkét fél győztesnek érzi magát. Ha ez nem is hangzik túl romantikusan, ám az élet számtalanszor igazolta…
 

Ezek is érdekelhetnek