'Tény: valami mozgolódás támadt a kutyagyilkos vadászok ellen...'

Bár nem áltatom magam, hogy mindez a Kutyapostásnak köszönhető – bár több tucatszor írtunk a témáról –, de tény: valami mozgolódás támadt a kutyagyilkos vadászok ellen. Mégpedig leginkább ott, ahol az elavult vadászati törvényt módosítani lehetne: a pártok próbálkoznak a parlamentben a változtatással. Igaz, egyelőre nem a kormánypártok, hanem az ellenzékiek, de azért ez már mégiscsak valami.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.
'Tény: valami mozgolódás támadt a kutyagyilkos vadászok ellen...'

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője például azt javasolta, hogy a vadászterületek határait mindenki számára jól látható módon jelöljék meg – amivel a kutyatartók számára egyértelművé tehetnék, hol nem engedhetik szabadon a házi kedvencet –, valamint, hogy ebet csak hivatásos vadász lőhessen ki. Az indítványt azonban nem vették tárgysorozatba, ezért most állatvédő petíciót indít a Párbeszéd. Szabó Rebeka elmondta: Magyarországon gyakori, hogy lelövik a kutyákat.

Mindezt anélkül, hogy a törvény által előírt szituáció – hogy tudniillik a kutya gazda nélkül legyen, és éppen vadat üldözzön – szinte sohasem bizonyított. Arról nem is beszélve, hogy a vadászok – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag az egész országot vadászterületnek kívánják tekinteni.

Vadat űző ebet csak hivatásos vadász ejthessen el – így módosítaná a vadvédelmi törvényt Sallai Róbert Benedek, az LMP képviselője. Ugyanis a ma hatályos szabályok szerint erre minden vadász jogosult, ha fennáll a már említett szituáció. A különbség csak árnyalatnyi, de korántsem lényegtelen: a hivatásos vadász rendészeti – hatósági – feladatot ellátó személy, akinek a feladata „a vadászati tevékenység jogszerűségének biztosítása”. Ugyan természetesen ezt sem szavazta meg az Országgyűlés, bár ez a javaslat sem jelentene feltétlen garanciát arra, hogy sétáló kedvencünket ne lőjék agyon.

A Kutyapostás – ugyan egyelőre – még nem alkothat jogszabályt, de, ha mégis, lényegesen tovább menne az eddigi javaslatoknál. A megoldás csak az lehet, hogy az állatvilágból az ember által kiemelt lényt, a kutyát semmilyen körülmények között ne lehessen megölni. Próbáltam megtudni, miért is ez a kutyagyilkos hajlam a vadászokban? A történet a régmúltba vezet. Egy 1957-es lapban olvastam arról, hogy „májusban szokás szerint indul a kutyarazzia”. Mert a kóbor kutyák pusztítják a nyúlfiókákat, a fácán- és fogolytojásokat.
(Vagyis, már akkor sem a vadakat…)

Odaírtak egy 1949-es adatot is, amikor Baranya megyében két nap alatt 10 ezer(!) kóbor kutyát lőttek ki. Na, de ébredjünk fel, emberek! Ugyan senki nem tud pontos számot, de szinte biztos, hogy az egész országban sincs tízezer kóbor kutya!

Vagyis egyetlen kutyát se lehessen elpusztítani, hiszen nem ő tehet arról, ha gazda nélkül, nyomorultul él!

Ezek is érdekelhetnek