Jogi esetek: Poloskacsípésért százezer

E heti esetünk inkább az érdekessége, mint a hasznossága miatt szerepel rovatunkban. A felperes egy elítélt, szakszóval fogvatartott, akit a zárkában megcsíptek a poloskák. De olyannyira, hogy emiatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni, és a csípések maradandó nyomokat hagytak a testén.

Család-otthonDr. Tanács Gábor2017. 05. 12. péntek2017. 05. 12.
Jogi esetek: Poloskacsípésért százezer

Ráadásul az egészségügyi kitérő után visszarakták ugyanabba a poloskával bőven ellátott zárkába, ahonnan jött. Pert indított a büntetés-végrehajtás (BV) ellen a poloskacsípések miatt: kártérítést kért az elszenvedett sérelmeken túl azért is, hogy a hátán lévő tetovált ábra folyamatosságát megszakították a poloskacsípések maradandónak bizonyult nyomai.

A BV azzal védekezett, hogy a kártevőirtás tekintetében úgy járt el, ahogyan az adott helyzetben általában elvárható. A jogszabályban előírtnál sűrűbben volt poloskairtás, amit a megfelelő vállalkozó szakmailag kifogástalanul elvégzett. Ennek ellenére nem sikerült úrrá lenni a poloskafertőzésen, amely az egész börtönben elterjedt. Jogi szempontból ez azt jelentette, hogy a börtön elismeri, hogy kár érte a rabot, viszont ők kimentéssel élnének: szerintük mindent megtettek azért, hogy a fogvatartottat ne érje kár.

A felperes azzal érvelt, hogy jó, mondjuk, a börtön nem tehet arról, hogy elsőre megcsípte a poloska. De utána nem tették át másik cellába, nem cserélték ki a matracát, nem rendeltek el soron kívüli poloskairtást a zárkában, vagyis semmilyen intézkedést nem tettek azért, hogy az őt fenyegető egészségügyi veszély elháruljon.

„Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.” Első fokon a bíróság úgy látta, hogy a büntetés- végrehajtás poloskairtásra tett intézkedései megfelelnek az adott helyzetben elvárható magatartás követelményeinek.

A másodfok viszont úgy ítélte meg, hogy a csípésig nem követett el hibát a BV, utána viszont nem tett semmit, hogy a további csípéseket megakadályozza, így kártérítést ítélt meg a rabnak – igaz, a kért másfél millió helyett csak százezer forintot. Ezzel a Kúria is egyetértett, és kimondta, hogy a BV akkor járt volna el az adott helyzetben általában elvárható módon, ha akként gondoskodik a poloskamentesítésről, hogy az újabb csípések elszenvedését nem teszi lehetővé, illetve a rabot poloskamentes cellába helyezi át.

Ezek is érdekelhetnek