Ne várjunk a tünetekig!

A gyomor- és bélbetegségeket ma már sokkal könnyebb idejében felderíteni, mivel a diagnosztikájuk rengeteget fejlődött.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 06. 15. csütörtök2017. 06. 15.
Ne várjunk a tünetekig!

A gyomor- és béltükrözés leegyszerűsítette a kóros állapotok felismerését, továbbá a modern székletvizsgálati módszerek is még idejekorán sokféle emésztőszervi megbetegedésre deríthetnek fényt – hívta fel a figyelmet dr. Simon Higin belgyógyász, gasztroenterológus.

A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa az Egri Egészség és Környezetvédő Egyesület előadásán figyelmeztetett: a páciensek együttműködése is szükséges a kórok, így például a gyomor- vagy vastagbélrák kiszűréséhez.

A szakorvos szerint ne várjunk a súlyos tünetekig, hanem gyomortáji kényelmetlen érzés, rossz közérzet, húsundor, családi hajlam vagy depresszió esetén is érdemes endoszkópiát kérni. Most lássunk néhány példát a gyakori betegségekre.

A civilizációs ártalmak miatt egyre sűrűbben fordul elő a reflux, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, de tünete lehet az étkezés után fellépő gyomorégés is. E panaszokat azért is érdemes komolyan venni, mert a reflux más bajok – így többek között a tüdőgyulladás, asztma – forrása lehet, de vezethet a fogak károsodásához, sőt nyelőcsőtumorrá is fajulhat. A gasztroenterológus szerint a refluxosok hajlamosak csakis a gyógyszerekben bízni, de emellett fontos az életmódváltozás és a diéta is. Az alkohol, a dohányzás és egyes gyógyszerek is ártalmasak lehetnek. Szoros övet sem érdemes viselni, mert nyomja a gyomortájat. Ha lehet, este 5 után már ne együnk, a késői vacsora ugyanis megterheli a gyomrot. A szakorvos általában a mértékletes, vegyes táplálkozást ajánlja, az egyes betegségeknél pedig az orvos által rendelt, személyre szabott diétát kell betartani.

A Helicobacter pylori baktérium fertőzésével társult gyomorhurut is veszélyes lehet – különösen az A vércsoportú betegek számára –, ugyanis rákot megelőző állapot alakulhat ki. A rizikócsoportba tartozóknak évente kötelező az endoszkópos vizsgálat. Számos kórkép – például a nyombélfekély, a gyomorfekély és a gyomorrák is – összefüggésbe hozható a legelterjedtebb emésztőszervi kórokozóval, amelyet minden második ember hordoz. Így azt bizonyos esetekben – így vashiánynál és sorvadásos gyomorhurut esetén szintén – ki kell irtani.

Akadnak korral járó elváltozások, melyekről azért jó tudni, mert diétát igényelnek. Az idősekre jellemző, hogy megjelennek a vastagbél kiboltosulásai, a divertikulumok. Ez az állapot a 60 év felettiek felét érintheti, ami akár tünetmentes is lehet. Ilyenkor a rostokban gazdag étrend, a sok folyadék és a mozgás ajánlott, ám tiltólistán szerepelnek az aprómagvas gyümölcsök – szőlő, eper, kivi –, mivel gyulladást okozhatnak.

Ezek is érdekelhetnek