Fülöp szörnyű halála felrázta a közvéleményt

Újra és újra, akár ezredszer is: a Kutyapostás, míg csak börtönbe nem kerül minden kutyakínzó, nem hagyja abba ezt a témát. Legutóbb a hvg.hu jóvoltából kaptunk újabb részleteket a Fülöpnek keresztelt kutya szenvedéseiről, amit – érzelmi okokból – megrövidítve közlünk.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Fülöp szörnyű halála felrázta a közvéleményt


Tehát Fülöp volt az a kutya, akit csonttá soványodva, vödörnyire dagadt fejjel találtak egy nagycserkeszi udvaron. A gazdái megkínozták, és gyakorlatilag végignézték, ahogy az állat szabályosan eltorzult, olyan szorosan elkötötték a nyakát. Az állatvédők megpróbálták meggyógyíttatni, sokáig küzdöttek az életéért, egy ideig úgy tűnt, sikeresen, de végül az állat nem élte túl a kegyetlen bánásmódot.

Fülöp ahogy mozogni próbált, a zsinór „a nyakmozgató izmokat az állat nyakának mindkét oldalán teljes mértékben elvágta”, szabályosan belenőtt az állat húsába. Emiatt „nagyfokú vénás pangás alakult ki, ami a kutya egész fejére kiterjedő ödémát okozott, ráadásul a sérülésben a nyüvek is kifejlődtek”. Talán ennyi elég is a hátborzongató rémségekből.

Emiatt több állatvédő szervezet közösen tiltakozott, hozzájuk csatlakozva tüntetett a kínzók háza előtt a főleg focidrukkerekből szerveződő Szurkolók Az Állatkínzás Ellen elnevezésű Facebook-csoport is.

A felháborodás akkora, hogy ezúttal a vádhatóság ragaszkodott ahhoz, hogy Fülöp gazdái letöltendő szabadságvesztést kapjanak, és ne ússzák meg enyhébb büntetéssel. Remélhetően nemcsak a gazda, hanem az élettársa is a bírók elé áll, ugyanis éveken át közösen követték el az állatkínzást.

A szerencsétlen kutya halála talán némi pozitív változást indított el Nagycserkeszen. Építettek egy kennelsort, ahol a kóbor állatokat elzárhatják, az önkormányzat együttműködik a PCAS Állatmentő Egyesülettel, amely gazdit keresne a kidobott négylábúaknak, már vásároltak chipolvasót is, és feltérképezik a helyi kutyatársadalmat.

„Fokozottan fogunk arra figyelni, hogy ki hogyan tartja az állatait” – mondta a polgármester.

De azért, hogy ne örüljünk, egy ugyancsak nagycserkeszi illetékességű 19 éves embert(?) állít bíróság elé az ügyészség. Ő ásóval verte agyon nagynénje kutyáját, akinek bűne az volt, hogy – a nyilvánvalóan rozoga kerítésen – többször is kiszökött az utcára. Az agyonverést végignézték a nagynéni gyermekei, akik hiába kérlelték a férfit, hagyja abba a kutya bántalmazását, azt kiabálta nekik, hogy „gyertek imádkozni”!

Az ügyészség ezúttal társtettességet állapított meg, ami ritka, pedig a legtöbb állatkínzásos eset jellemzője.

Sőt, sokszor egy egész társasházi lakóközösség vagy szomszédság akár bűnrészesnek számíthatna, mert rendszerint végignézik az állatok bántalmazását, mégsem tesznek még csak egy névtelen bejelentést sem!
 

Ezek is érdekelhetnek