Itt az ősz, fájhat újra

Nehéz idők jönnek mindazokra, akik ízületi gyulladással (arthritisszel) bajlódnak: a hűvös, nyirkos, szeles őszi idő fokozza a kellemetlen tüneteket, a fájdalmat: ez utóbbit a magyar betegek meglehetősen jól és hosszan tűrik, s csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nagyon muszáj – derül ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának és az Ízületőr program tavalyi kutatásából.

Család-otthonMunkatársunktól2017. 10. 17. kedd2017. 10. 17.
Itt az ősz, fájhat újra

Több oka is van ennek. Sokan nehezen azonosítják a tüneteiket és félnek a hosszadalmas kezelési procedúrától.

Ennek következményeként a betegek több mint kétharmada már csak középsúlyos vagy súlyos stádiumban keresi fel az orvosát. Vagy egyáltalán nem. A kezeletlen ízületi panaszokkal küzdő betegek arányát 30 százalékra becsülik.

A kutatásból kiderült, hogy az orvoshoz fordulók java része valóban kezelésre szorul, a legtöbben hát-, derék-, nyak- vagy gerincfájdalomra panaszkodnak, s ezeket követi a térd-, a csípő- és a vállfájdalom.

Megdöbbentő tény, hogy mire a páciensek a szakemberhez kerülnek, a fájdalmuk a tízes skálán mérve 6 és 7 közötti erősségű. Ez nem meglepő annak fényében, hogy a betegek 72 százaléka ekkor már középsúlyos vagy súlyos stádiumba jutott, és az ízületi betegség ekkor már az életvitelüket is jelentősen megnehezíti.

Ezért is fontos az arthritis mielőbbi felismerése, a diagnózis felállítása, majd következhet a betegség kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, ami jelentősen javíthat a páciensek életminőségén. A gyógytornászok az idejében megkezdett gyógytorna és fizikoterápia fontosságára hívják fel a figyelmet, de az ízületi gyulladások terápiájában kifejezetten hatékony segítséget nyújthatnak a porcvédő szerek, amelyek nemcsak a porckopás folyamatát lassítják, hanem a betegséggel járó tüneteket is enyhítik. Hatóanyagaik – a glükózamin-, a kondroitinszulfát, a cápaporc és a hialuronsav – a porcszövet fontos építőanyagai.

Javítják a porc vízmegkötő képességét, így elősegítik a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását.

Ezek a természetes hatóamyagok együttesen képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát, segítenek a betegség komplex kezelésében, s gyulladáscsökkentő hatásuk mellett a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepet játszanak.