Sereghajtók között

Magyarország az utolsók közt kullog az európai államok egészségügyét rangsoroló legújabb listán, 584 pontot értünk el a lehetséges ezerből. Nálunk csak Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia produkált rosszabb eredményt, s a tavaly még mögöttünk álló lengyelek is utolértek bennünket.

Család-otthonHabik Erzsébet2018. 02. 15. csütörtök2018. 02. 15.
Sereghajtók között

Az élen nem meglepő módon olyan jóléti államok szerepelnek, mint Hollandia, Svájc és Dánia. A magyarázat kézenfekvő: a több pénz jobb eredményekhez vezet az egészségügyben is.

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 35 európai ország egészségügyi rendszerét értékeli. Fő vizsgálati területei: a betegjogok és -információk, az ellátáshoz való hozzáférés, a kezelések eredményessége, minősége, az elérhető szolgáltatások köre, a rendszer nagylelkűsége, a megelőzés és a gyógyszerhasználat.

Az európai egészségügyi ellátás összességében folyamatosan javul, jó irányba mutatnak a csecsemőhalandóság, a szívbetegségek, a stroke és a rákbetegségek túlélési mutatói – derül ki az elemzésből. A betegek választási lehetőségei szélesednek, fejlődik a gyógyításba való bevonásuk. Ugyanakkor még mindig túl sok országban ragaszkodnak a kevéssé hatékony finanszírozási és ellátási módszerekhez.

A szakértők többek között elismerően nyilatkoztak Montenegróról és Macedóniáról, melyek jól példázzák, hogyan lehet hatékony fejlesztési stratégiákat kidolgozni, leküzdeni például a várólistákat. Finnország az alacsony költségekkel párosuló kiváló eredményességi mutatóival tűnik ki. Az ár-érték arányt vizsgálva Hollandia teljesítményei is példaértékűek, ahol az eredmények a magas ráfordításokkal arányosak, akárcsak Izlandon.

Az elemzés készítői kiemelik az észt és cseh egészségügyet, a két ország jó ár-érték arányú ellátórendszere más európai kormányok számára is inspiráló lehet.

Magyarország a saját betegadatokhoz való hozzáférés és az online foglalás lehetőségeit tekintve ért el megfelelő minősítést, ha pedig az ellátáshoz való hozzáférést nézzük, akkor a háziorvos aznapi elérhetőségéért kaptunk jó pontot. Megítélésünkön azonban jelentősen ront a szív- és érrendszeri, valamint a rákbetegségek túlélési esélye, a rákterápiák 21 napon belüli, a CT-vizsgálatok 7 napnál korábbi elérhetősége, a kórházi fertőzések és az abortuszok, az alkoholfogyasztásból és a magas vérnyomásból eredő betegségek száma, a hálapénz jelenléte és a császármetszések magas aránya. 

Ezek is érdekelhetnek