Fogas kérdések

Már gyerekkorban kezdődik a baj: a magyar kicsik fogai lyukasak vagy hiányoznak. Oka ennek, hogy bár az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást biztosít a gyerekeknek, a legkisebbek nem vagy csak túl későn jutnak el fogorvoshoz.

Család-otthonhj2018. 05. 29. kedd2018. 05. 29.

Kép: Girl in dentist chair having dental examination, Fotó: Romona Robbins Photography

Fogas kérdések
Girl in dentist chair having dental examination
Fotó: Romona Robbins Photography

Ezért lehetséges, hogy az európai 12 évesek közül a magyar gyerekek fogazata a legrosszabb. Amire ebbe az életkorba érnek, alig nyolcaduknak ép a fogsora, az átlagos hatodikosoknak háromnál több foga hiányzik vagy lyukas, vagy tömött. Mert a többi európai országgal ellentétben, mire a magyar kicsik fogorvoshoz kerülnek, sokszor már túl késő, hogy kezeljék a beteg fogat, ezért kihúzzák azt. Az életkor előrehaladtával pedig romlik a helyzet: a 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, 45 éves korra pedig 9-10. A felnőtteknek emellett négy foguk szuvasodik, és legalább kettő tömött. 65 éves korra a lakosság harmada már fogatlan.

g harmada már fogatlan. Ezt már Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke elemzéséből tudjuk. Ez pedig nem csak esztétikai probléma, világított rá a Népszavának Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke: a rossz fogak szájüregi és emésztő- szervi daganatokat, emellett keringési megbetegedéseket okozhatnak, vagyis az általános egészséget és életminőséget rontják. Pedig még csak magánorvoshoz sem kell vinni a gyereket, hiszen őket rendszeresen ingyen látja el fogorvos. Elvileg. Mert hiába kötelező az iskolai fogászati vizsgálat fél- évente, nem minden gyerek jut el oda. Oka ennek például az, hogy nem minden iskolának van fogorvosa, vagy mert a szülő nem járul hozzá az ellátáshoz, mondván, más fogorvoshoz hordja gyerekét. Csakhogy a tapasztalat azt mutatja, a szülők nem igazán törődnek a kicsik szájhigiéniájával.

Ezek is érdekelhetnek