Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
SÜTEMÉNYTŐL roskadozó asztalok, tejszínhabbal koronázott torták – egyre többeknek tiltott ez az élmény. Ám az ünnepi lakomát a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, laktóz-intoleranciával vagy valamilyen ételallergiával élők is élvezhetik. Igaz, be kell tartaniuk a szabályokat.
Inzulinrezisztenciával él a gasztroblogger Iklódi Dóra. Cukormentes örömök című könyvében bizonyítja, hogy cukor nélkül is lehet teljes értékű az étel. Recept jeit bátran elkészítik az IR-esek és a diabéteszesek, így elhagyhatják a cukrot és más finomított élelmiszereket, mégis élvezhetik a hagyományos ízeket:
„Számomra az inzulinrezisztencia diktálta étrend nem azt jelenti, hogy karácsonykor ne ehetnék meg egy szelet hagyományos zserbót, amit a nagyi készít. Ha valamilyen ételérzékenységgel, allergiával küzdünk, akkor persze óvatosabbnak kell lennünk. A magam részéről azonban úgy gondolom, nem egykét hagyományos falat fogja romba dönteni az egészséges életmódomat. Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendünk. Ne úgy éljük meg az ünnepeket, hogy számkivetettek vagyunk, akik csak nézik, ahogyan a többiek boldogan lakmároznak. Én ebben a 2-3 napban nem ragaszkodom foggal-körömmel az IR-diétában pontosan kiszámolt grammokhoz. Másrészt viszont azt javasolom: készítsünk magunknak alternatívaként olyan egészséges fogást, illetve karácsonyi édességet, amit szívesen eszünk. A sima búzaliszt helyett használjunk 70%-ban teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot pedig cseréljük le olyan édesítőszerre, aminek szeretjük az ízét. Ez lehet eritrit, xilit vagy stevia. A húsokat forgathatjuk teljes kiőrlésű bundába, köretként pedig készíthetünk édesburgonyát, barna rizst vagy olyan ritkábban fogyasztott alapanyagokat, mint az árpa, a hajdina vagy a köles. A diétázóknak reggelire ilyenkor sem ajánlott gyors felszívódású szénhidrátot enni, ezeket időzítsük ebédre vagy uzsonnára.”
Akad, aki szigorúbb diétára szorul, őt az ünnepek alatt sem szabad olyan étellel kínálni, amit nem ehet. Akár egy elrágcsált kiflivég is tönkreteheti a többéves diétát – hoz példát Kiss Mona, aki szintén gasztroblogger. Nála többek közt gluténérzékenységet és cukorbetegséget, majd tej- és mogyoróallergiát diagnosztizáltak, de azóta rendületlenül kísérletezik. Ma már gluténmentes konyhát vezet, s ügyel a részletekre: bevásárláskor kerüli az előre csomagolt darált húsokat, mivel azokban „megbújhat” a búzakeményítő, illetve a glutén, és lemond a kész fűszerkeverékekről. Zsemlemorzsa helyett útifűmaghéjat használ. „Mindenmentes” receptjei – akad köztük például vegán Eszterházy-torta – sokaknak bizonyítják, hogy ételallergiával is lehet teljes az élet.
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu