Ünnepekkor is vigyázzunk egymásra!

Egy hét múlva itt a karácsony, amikor jó szokás szerint összejön a család, az ország több pontjáról is érkezhetnek rokonok, barátok.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 12. 19. vasárnap2021. 12. 19.

Kép: Beautiful happy family gathered around the table, having Christmas dinner, enjoying their time together and the winter holiday season, Fotó: Shutterstock

Beautiful,Happy,Family,Gathered,Around,The,Table,,Having,Christmas,Dinner,
Beautiful happy family gathered around the table, having Christmas dinner, enjoying their time together and the winter holiday season
Fotó: Shutterstock

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint a pandémia miatt idén ez a család egészsége, valamint a társadalom egésze szempontjából is problémás lehet, ugyanis az ünnep idején még ereje teljében lesz a járvány.

– A nagycsaládos összejöveteleket most alapvetően kerülném – nyilatkozta a Pénzcentrumnak a szakember, aki azt javasolja, hogy ha mégis tartunk családi rendezvényt, minden lehetséges óvintézkedést tegyünk meg a kockázatok csökkentése érdekében. Az az esetleges körülmény pedig, hogy mindenki be van oltva, sajnos nem jelent garanciát. Az idősekre és a krónikus betegekre ugyanis oltottként is nagyon kell vigyázni – figyelmeztet a virológus.

Rendkívül fontos, hogy mindenki oltassa be magát a harmadik vakcinával együtt, mert ezzel egy esetleges megfertőződés esetén csökkenthető a súlyos lefolyás vagy a haláleset kockázata.

Mire érdemes figyelni?

– Még az összejövetel előtt minden résztvevőt szűrjenek le a patikában kapható antigéngyorsteszttel.

– Ajánlott FFP2-es maszkot hordani, mivel ez befelé is szűr, tehát azt is védi, aki hordja.

– Zárt térben sűrűn és alaposan kell szellőztetni – főként étkezés után, amelynek idejére nyilván mindenki leveszi a maszkját.

Paranoid dolognak tűnhet a karácsonyi szűrés, holott egyáltalán nem az. – Ami eszközhöz nyúlhatunk, hogy a családtagunk biztonságban legyen, ahhoz oda kell nyúlni – fogalmazott Kemenesi doktor. Az aktív fertőzőket ugyanis egy patikai antigénteszttel jó eséllyel ki lehet szűrni. Ekkor legalább el tudjuk mondani, hogy mi mindent megtettünk.

E tanácsokkal kapcsolatban pe­dig nem lehet ellenérv, hogy evés közben nem lehet maszkot viselni, ahogy szellőztetni sem lehet folyamatosan – hiszen már ezek az egyszerű módszerek is segítenek csökkenteni a megfertőződés kockázatát, ráadásul az sem mindegy, hogy a vírusból mekkora dózisnak és mennyi ideig vagyunk kitéve.

Egy nagycsaládi rendezvény akár szuperterjesztési eseménnyé is válhat, ahonnan a hazautazó családtagok az ország számos pontjára elvihetik a vírust. Így a védekezés egyben társadalmi felelősség is – érvel a szakértő az óvintézkedések betartásának fontossága, a gyakori szellőztetés, valamint az FFP-s maszk használata mellett.

Ezek is érdekelhetnek