Buborékkal boldogulók

Egykor lovas kocsin szállította a buborékos vizet Kévési Erzsébet nagyapja. Tőle a fia, majd az ő lánya vette át a vállalkozást. Férjével, Barna Lászlóval ebből élnek már harminc éve, hiszen egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű vizet fogyasszanak.

Család-otthonB.Pintér Dalma2022. 04. 21. csütörtök2022. 04. 21.

Kép: Barna László szikvíz üzem Salgóratán szóda víz ivóvíz 2022 03 17 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Buborékkal boldogulók
Barna László szikvíz üzem Salgóratán szóda víz ivóvíz 2022 03 17 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A salgótarjáni üzem 1958 óta működött, majd 1993-ban Lászlóék újat, korszerűbbet, na­­gyobbat építettek. A férj lakatos-hegesztőként végzett, Erzsébet közgazdasági középiskolában. De a szakmájukban nem dolgoztak, he­­lyette szikvízkészítő szakvizsgát tettek, és 1992-től belemerültek a buborékok világába.

Az első perctől szeretik csinálni: járni a településeket, vinni a vizet, találkozni a vásárlókkal. Ma – László sokéves focirajongása nyomán – Buborék Boys (Buborék Fiúk) Kft. név alatt működnek, a terméket pedig a fiukról Alexódának keresztelték el. Szénsavas és -mentes vizet állítanak elő, továbbá forgalmaznak vízadagológépet. S bár Salgótarjánban meglehetősen finom a csapvíz, vallják, hogy minden jó vizet lehet még jobbá és egészségesebbé tenni.

Látszólag a semmiből épült fel a vállalkozás, ki kellett taposniuk az utat. Ők még üvegben kezdték a szénsavas vizet előállítani, aztán megjelentek a piacon az alumínium szikvizespalackok. Látnak ebben fantáziát, az előbbihez képest könnyebb és visszaváltható.

Előbb csak boltokba és cégekhez szállítottak, majd idővel a környező településeken házhoz vitték a szódát. Ma Nógrád és Heves megyébe, valamint Ózdra is mennek heti rendszerességgel. Egyre bővül a piac, de a kapacitásuk véges, máshová már nem bírnának szállítani.

S miért jobb ez a víz a boltinál?

– A környezet kímélése miatt, másrészről pedig fontos a kisvállalkozók támogatása, a helyben élők összefogása – vallja László, majd így folytatja: – Az ásványvíz csak a kinyitása pillanatában az. Ám a szódavíz lehűthető és mindig friss: amit elkészítünk, másnap kiszállítjuk.

A technológia sem ugyanaz. Az előállításhoz hálózati vizet használnak, amit megtisztítanak. Tehát több szűrőn megy keresztül, ami során a vasat, a klórt és a szennyezőanyagokat kiveszik belőle. A tisztított, hűtött folyadék ezt követően a szódavízkészítő gépbe kerül, ahol telítik szénsavval.

Végül az elkészült innivalót másfél literes palackokba és húszliteres ballonokba fejtik. A flakonokat légmentesen zárják, ezért belül nem, csak kívül sérülhetnek. A karbantartásuk adja a családnak a legtöbb munkát: szükség esetén a fóliát levéve, alaposan átmossák, majd újracímkézik. Amikor már túl karcos, használt, lecserélik.

Van olyan vevő is, aki ragaszkodik a saját palackjához, és az üzemben, a hétfőtől szombatig tartó nyitvatartási időben ő maga tölti meg. Sokáig, ha nem is volt nyitva a buborékgyár, bármikor betérhettek a vásárlók, de ma már a család a vasárnapot igyekszik megtartani magának.

Az elmúlt három évtizedben számos szikvízkészítő megfordult a ­pia­con, de mára már kevesen vannak. A tarjániak töretlen fáradozásának megvan az eredménye: a felkeresett falvak bármelyikében jól tudják az ott lakók, mikor jön a szódás.

Ezek is érdekelhetnek