A kínzó reflux

A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, de előfordulhat mellkasi fájdalom is, ami akár a szívinfarktus gyanúját is keltheti.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 11. 06. péntek2020. 11. 06.
A kínzó reflux

Bárkivel előfordulhat, hogy egy kiadósabb étkezés, zsíros, fűszeres fogások után égni kezd a gyomra, vagy csípő érzés lép fel a nyelőcsövében. A gyakran jelentkező panaszokat nem szabad félvállról venni, mert reflux is állhat a háttérben – figyelmeztet dr. Hegede Gábor gasztroenterológus, az Árvai-Barta MED munkatársa. Az egészséges embernél megfelelően működnek a védelmi mechanizmusok, melyek semlegesítik a savas kémhatás okozta panaszokat, ám ha a refluxos tünetek rendszeressé válnak, a tápcsatorna felső szakaszába jutó gyomorsav károsíthatja a nyelőcső belső felszínét.

A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, de előfordulhat mellkasi fájdalom is, ami akár a szívinfarktus gyanúját is keltheti. Sajátos szimptóma továbbá a savas ízű felböfögés, a hányinger, a csuklás, az émelygés, a savanyú íz érzése a szájban. A vezető jelzésnek számító gyomorégés és mellkasi nyomásérzés nem mindenkinél jelentkezik, ekkor úgynevezett néma refluxról beszélhetünk.

Ilyenkor más jellegű panaszok utalhatnak a betegségre, például a fogak gyors romlása, nyelési nehézség, gombócérzés a torokban, krónikus száraz köhögés, rekedtség, fulladás, horkolás vagy alvászavar. E tüneteket észlelve szakorvoshoz kell fordulni, mert a reflux olyan súlyos szövődményekhez is vezethet, mint például a nyelőcső szűkülete vagy akár rosszindulatú daganat kialakulása.

A panaszok súlyosbodása ellen mi magunk is sokat tehetünk, ha megfigyeljük, hogy milyen ételek és italok fogyasztását követően lépnek fel a tünetek, s azokat kiiktatjuk az étrendünkből.

Érdemes kerülni a zsíros, túl fűszeres ételeket, és hasznos naponta kisebb adagokat fogyasztva inkább többször étkezni. Kerülendő a csokoládé, a koffein, az alkohol, s azok az ételek, amelyek tovább irritálják a már sérült nyelőcsövet: a citrusfélék, a paradicsom, a savban gazdag ételek és italok.

Szokjunk le a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról, az étkezést követően pedig mindig igyunk meg egy pohár vizet, ami segít visszajuttatni a gyomorba az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott savas gyomortartalmat.

Az étkezés utáni 2-3 órában kerüljük a fekvést és az intenzív mozgást, s ha lepihenünk, igyekezzünk a felsőtestet az ágytól 15-20 centiméternyire megemelni. Próbáljuk elkerülni a stresszes élethelyzeteket, melyek szintén előidézhetik a refluxos panaszokat.

Ezek is érdekelhetnek