Kívül-belül harmóniában önmagunkkal

Az elegáns szó hallatán sokunknak beugrik a kis fekete ruha fehér gyöngysorral, egy szmokingos úriember vagy a hófehér damaszttal, kristállyal és ezüsttel terített asztal. Pedig az elegancia nem az ünnepek kiváltsága: aki birtokában van, a hétköznapokon is igényesen éli az életét.

Család-otthonPuskás Kati2020. 02. 13. csütörtök2020. 02. 13.

Fotó: BORZA-POZSAR ERIKA!FOTONELLO

Kívül-belül harmóniában önmagunkkal Fotó: BORZA-POZSAR ERIKA!FOTONELLO

Az elegancia ugyanis sokkal több annál, hogy stílusosan öltöz­ködünk, választékosan beszélünk, udvariasan viselkedünk, s betartjuk az etikett szabályait. Az elegancia a test, a szellem, a mozdulatok és az érzelmek, valamint a személyes stílus varázslatos esszenciája.

Nem azt jelenti, hogy amit viselünk, különleges, finom, ünnepélyes vagy drága – az elegancia azt jelenti, hogy a megjelenésünk minőségi, és olyan a kisugárzásunk, ami érdeklődést ébreszt irántunk. Giorgio Armani úgy fogalmazott: „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, ha­­nem azt, hogy emlékeznek rád.”

Az elegancia nem egy kiváltságos, szűk rétegé, hanem bárki számára elérhető, mivel nem megvásárolható. Elegánssá csak csiszolódni lehet. Ehhez szükséges az egyéni tapasztalat, az egyedi ízlés kialakítása és formálása, kellenek hozzá megismerések, amikbe szigorúan beletartozik önmagunk megismerése is. Az elegancia olyan, mint az ujjlenyomat: egyedi és megismételhetetlen.

Az elegancia nem azt jelenti, hogy mit viselsz, hanem arról szól, hogy ki vagy és milyen életet választasz – vallja Ladányi Beáta.

Ladányi Beáta párkapcsolati coach, mediátor, családállító és stílustanácsadó könyvet szentelt e témának Elegancia a gyöngyökön túl címmel.

„Már kislányként is felfigyeltem azokra, akiknek a megjelenése harmonikus volt. Akikből megmagyarázhatatlanul áradt valami különös összhang és kellem. Akik mindig tökéletesen néztek ki. És nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem munkába menet, főzés közben vagy a kertben térdepelve is.

Volt a megjelenésükben, a mozdulataikban, a megnyilvánulásaikban valami lehengerlő, ami miatt egyszerűen élmény volt a közelükben lenni” – mondta arról, hogy miért vágott bele az elegancia témakörének felgöngyölítésébe.

Sohasem késő! Elegancia, játékosság és egy óriási fekete szemüveg jellemzi Iris Apfelt, aki 98 évesen is a kifutók sztárja. Ám ő a divatnál fontosabbnak tartja az egyéni stílust. Azt tanácsolja: „Engedd az ízlésed egyediségét megmutatkozni az öltözködésedben, ne dőlj be a trendeknek, hanem okosan válogass köztük, akár kitartva egy mellett, továbbfejlesztve azt. Gondold végig, mit szeretnél kommunikálni magadról a ruháidon keresztül. Sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény, ha kifejezésre juttatod a személyiségedet.” Iris Apfel (Forrás: Wikipedia//MiamiFilmFestival)

S hogy miért jó, ha ebben a zajos, olykor agresszív, máskor ízléstelen és igénytelennek bizonyuló világban mi, nők törekszünk az eleganciára?

„Elegáns nőnek lenni az egyik módja annak, hogy szép életet éljünk. A szépség az egyszerűségben rejlik. A jó ízlésű ember olyan, aki inkább a minőséget, mint a mennyiséget választja, vagyis az észszerű életet élteti az értelmetlen fogyasztás helyett. Felfedeztem azt is, hogy az elegancia minden nő lelke mélyén ott van, és csak kibontásra vár. Viszont meg kell dolgozni érte.

Nem megúszható az alapos önismereti munka. Ám minél elegánsabbá válik egy nő, annál boldogabb, egészségesebb és sikeresebb lesz” – foglalta össze a lényeget a könyv szerzője.

„Viselkedésünk fontos részét képezik azok az üzenetek is, melyeket a testünkkel adunk át. Hogyan lehetünk elegánsak sietős, bonyolult világunkban, mikor rengeteg halaszthatatlan dolgot kell elintéznünk?

Egy jól megválasztott ruhatárral eltűnhetnek az időt pazarló „mit vegyek fel” pánikrohamok, s ráadásul jobban is érezzük magunkat a bőrünkben. Aki önmagát tiszteli, nem hanyagolja el a megjelenését. S ne feledjük: senki sem láthatatlan” – írta a külcsín szerepéről Ladányi Beáta.

A kis fekete ruha

1926-ban az amerikai Vogue magazin közzétette a Coco Chanel által készített fekete ruha fotóját, amely egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (a lábszárközépig érő hossz akkoriban rövidnek számított). Csupán néhány átlós vonal díszítette a magazinban „Chanel Fordjának” nevezett modellt. Azt írták, a kis fekete ruha (Little Black Dress – röviden LBD) olyan darab, amely az összes nő ízlésének megfelel. 1961-ben Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben egy olyan LBD-t viselt, amellyel az egész világot elbűvölte. A Givenchy által Audreyra álmodott kis fekete ruha stílusikonná emelte a színésznőt, aki évtizedekig volt a francia divattervező múzsája.

Audrey Hepburn a legendás kis feketében.

De a külsőnél is fontosabb belső lényegünk: önszeretet, önbecsülés, stabil önismeret nélkül nem leszünk képesek elegáns életet élni: „Sokat foglalkoztam azzal, hogyan tudom meghatározni, milyen tulajdonságok tesznek valakit valóban elegánssá.

Tapasztalataim alapján az elegancia arról a viszonyulásról szól, mely azt mutatja meg, hogyan kezeljük magunkat és másokat.

Az igazi elegancia tehát valami olyasmi, ahogyan az életünket éljük: ha önazonosak vagyunk, akkor kecsesen, hitelesen és tudatosan. Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk. Ez csak döntés kérdése.”

Ezek is érdekelhetnek