A Gyógyvarázs program nyertesei

A K&H Bank és az Egészséges Nemzetért Alapítvány kihirdette a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi támogatási program pályázatának - melyre az érintett 90 kórházból 65 pályázati anyag érkezett az ország minden területéről - öt nyertesét.

Családi kör2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
A Gyógyvarázs program nyertesei


A K&H gyógyvarázs program keretében idén márciusban a bank és az alapítvány az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvőbeteg-szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályai számára írt ki pályázatot eszközök és gyógyászati berendezések beszerzésére. A pályázat során az intézmények - egyéni igénylista alapján - egyenként bruttó ötmillió forint értékben pályázhattak eszközökre, berendezésekre. A pályázati felhívásra összesen 65 pályázati anyag érkezett, amelyből 25 pályázatot Budapestről és Pest megyéből, 40-et pedig a többi megyéből kaptak a kiírók. A benyújtott anyagokban az intézetek általános, diagnosztikai, terápiás, rehabilitációs és prevenciós eszközöket igényeltek.
Valamennyi pályázó színvonalas és gondosan megírt anyagot adott be. A zsűri a pályázat szakmaiságát, pontos megfogalmazását arról, hogy az intézet által megpályázott eszközzel milyen módon próbálja növelni a betegellátás biztonságát és minőségét, az intézet betegellátásának nagyságát és forgalmát vette figyelembe, illetve azt, hogy a kórház a régió betegellátásában mekkora szerepet játszik, s hogy ehhez az új eszköz mennyiben járul hozzá. Az eszközöket - a beszerzési szerződések megkötése után - az intézmények a szállítási időtől függően várhatóan szeptemberben kapják meg.
A zsűri (melynek tagja volt dr. Győri Erzsébet, az Egészséges Nemzetért Alapítvány kuratóriumi tagja, a zsűri elnöke; dr. Buday Gyarmati Andrea, gyermekgyógyász szakorvos; dr. Cholnoky Péter címzetes professzor, a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Szombathelyi Képzési Központjának emeritus professzora; dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója; dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Gyógyítási és Egészségpolitikai Főosztály vezető főtanácsosa, gyermekgyógyász-, urológus-, gyermeksebész-szakorvos; Bárdos András, a tv2 újságírója; Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója) döntése alapján a nyertesek gyógyászati eszközöket kapnak:
{p}Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet Gyermekosztálya, Budapest: 1 db speciális idegsebészeti célokra kifejlesztett Vesalius Molecular Resonance Generator (vérzéscsillapító, a koponyaműtéteknél nélkülözhetetlen).
Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya, Gyula: 1 db vérgázanalizátor (oxigén-, széndioxid- és pH-értéket mér egy mintából).
Kaposi Mór Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya, Kaposvár: 1 db 12 csatornás EKG-készülék; 1 db diagnosztikai Holter-rendszer (a szív elektromos tevékenységét rögzíti); 1 db 3 csatornás, 12 elvezetéses hordozható EKG-készülék; 1 db ABPM-04 ambuláns vérnyomásmérő monitor; 1 db őrzőmonitor.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jósa András Kórház II. Gyermekosztálya és
Gyermek rehabilitációs osztálya, Nyíregyháza): 1 db ion-analizátor (a vérben a különböző ionok jelenlétét, hiányát nézi, például nátrium, kálium és kálcium); 1 db pulzoxyméter (pulzusnyomást, a vérben található oxigéntartalmat méri); 1 db 24 órás vérnyomásmérő monitor; 1 db terheléses EKG; 1 db CRG-100 C kerékpár-ergométer; 1 db szívókészülék; 1 db ülőmérleg; 1 db Apnoe alarm biztonsági észlelő berendezés.
Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Markusovszky Kórháza, Egyetemi Oktatókórház, Csecsemő- és Gyermekosztálya, Szombathely: 2 db multifunkciós készülék, klinikai vérnyomásmérő pulsoximéterrel, hőmérővel (24 órán keresztül a vérnyomást, az oxigén ellátottságot, a hőmérsékletet és a pulzust méri); 2 db fényterápiás lámpa.
 - Öröm számomra, hogy a K&H gyógyvarázs program zsűritagjaként részt vehettem a beérkezett pályázatok elbírálásában, hiszen ezzel a kezdeményezéssel öt intézetnek tudtunk közvetlenül is segíteni a hiányos eszközparkja bővítésében. A zsűritagok között vita alakult ki arról, hogy inkább olyan intézetek kapják-e a támogatást, amelyek egy nagyobb terület általános igényeit szolgálják ki, vagy olyanok, melyek az országban egyedülálló módon gyógyítanak valamely speciális betegséget. Reméljük, a legjobb döntést hoztuk - fogalmazott dr. Buday Gyarmati Andrea gyermekorvos. 
 - Bízunk abban, hogy országos programként a K&H gyógyvarázs igazi segítséget jelenthet a gyermekek egészségéért dolgozó kórházak számára. Sok sikert kívánunk a nyertes intézeteknek, és kérjük, hogy akik most nem nyertek, jövőre is pályázzanak majd, hiszen szándékaink szerint a program folytatódik. Reméljük, 2005-ben további intézeteknek segíthetünk gyógyítási munkájukban - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetnek