Randevúzz a Szerelem parkban!

Mostanában a Szerelem park a kedvelt találkahely Berettyóújfaluban: Bihar központjában nemrég avatták a Birizdó Gabriella festőművész által megálmodott szép és különleges parkot. A hangulatos kis tér a város központjában ideális találkahely, ide futnak be az utak, a közelében találhatók az üzletek és különféle intézmények.

Családi kör2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Randevúzz a Szerelem parkban!


Az egyetlen gondolat köré szervezett téren öt hajlított kőpad kínál árnyas pihenőhelyet az arra sétálóknak és a randevúzóknak. A központi részt szigetek övezik, mindegyik a szerelem egyes állomásait jelképezi: az első a Barátság szigete, aztán következik az Első találkozás, majd az Első csók, utána pedig az Örök hűség szigete, hogy végül az Ünnepek szigetére jutva már annyira biztosak legyenek egymásban és önmagukban a fiatalok, hogy családot alapítsanak. Hogy az egész életükre kiható döntést meghozhassák, rendelkezésükre áll egy Gondolkodó trónus, ahol kedvükre töprenghetnek a jövőn. Hogy ez a töprengés általában jó eredménnyel zárul, mutatja a parkban elhelyezett nagy szikla, melyen napról napra szaporodnak az egyes párok összetartozását szimbolizáló lakatok.
- Csúnya, sötét, elhanyagolt hely volt ez, Posta parknak nevezte mindenki - meséli a Berettyóújfaluban született Birizdó Gabriella. - Amikor Szeifert Ferenc polgármester megkért, hogy találjak ki ide valamit, eszembe jutott, hogy én is itt randevúztam, mint a többi fiatal, innen indultak a nagy szerelmek. Néztem a parkot, s arra gondoltam, most nem egy szobrot kellene ide készíteni, amihez majd rendbe teszik a környezetet, hanem az egész területet lenne jó újjáalkotni. Szép nagyok a fák, élő oszlopcsarnokot alkotnak. A terület mély, de nem kell feltölteni, inkább szigeteket lenne jó kialakítani, gondoltam, így mozgalmas, változó magasságú, már-már hullámzó teret kapnánk. A szerelem is hullámzó, s a tér a lelki hullámzásoknak úgyszólván a leképezése. Középen egy víz-, hang- és fényrendszert alakítunk majd ki, ha lesz rá pénz.
A környékbeli településekről is átjönnek megnézni Berettyóújfalu legújabb látványosságát. Egy Biharkeresztesről érkezett anya és ifjú leánya érdeklődve nézik a mutatós Szerelem park padjait, növényeit, tetszik nekik a látvány, végül a holtomiglan-holtodiglant ígérő lakatoknál s azok feliratainál kötnek ki. Egy arra járó férfi készséggel magyarázza, hogy mi célt szolgál ez a furcsa kőtömb, s azt is közli, hogy Pécsett is találnak hasonló, lakattal megerősített fogadalmakat. A Szerelem parkba nagyon szép díszkivilágítást tervezett a látványtervező, Megyeri László. Ahogy a szakember mondta, a nyolc lámpatest nagy keménységű mészkőből készült, amelyekben speciális fényforrásokat helyeznek el.

Ezek is érdekelhetnek