Zsidek László sikerkonyhája

Finomat - könnyen, gyorsan, egészségesen

Családi kör2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Zsidek László sikerkonyhája


Kedves Olvasó! Tartson velem ezentúl a Szabad Föld hasábjain, és szerezzen mindennap sikerélményeket konyhájában!
Zsidek László vagyok, a Food Express melegebéd-házhozszállító cégcsoport elnöke, szakmai vezetője. Immáron harmincnégy éve dolgozom a vendéglátásban, a készételgyártásban, tevékenységem mindvégig az ételek készítése, fejlesztése, korszerűsítése körül forgott.
Folytonos utazásaim során gyűjtöm a hazai és külföldi tájegységek, népcsoportok ételeinek színe-javát. Hiszem, hogy érdemes a legősibb étkeket megtartani és újra felvenni étrendünkbe, a korszerű táplálkozásnak megfelelően elkészítve mindegyiket. Apró alakítgatással jut is, marad is - a régóta ismert, hizlalónak hitt étel új fényben, korszerű ételként egészségesebb, táplálóbb, mint valaha.
Keresem azokat a recepteket, amelyeket a háziasszonyok, főzni szerető férfiak egyetlen óra alatt el tudnak készíteni, hiszen ma nincs idő fél napot a konyhában tölteni. Várom az Önök leveleit is, anyukáik-nagymamáik megsárgult, gyűrött cetlikre, szalvétákra írott, akár titkos receptjeit, hogy közkincscsé tehessük őket.
Éltessük a hagyományos magyar konyhát együtt úgy, hogy korszerűsítjük és népszerűsítjük! A világ számos helyén láttam étlapon a mi hagyományos pörköltünket különböző neveken feltüntetve - ennek mintájára ismertessük meg a világot más remek ételspecialitásainkkal!Nem célom fogyókúrára fogni az embereket, ehelyett szeretnék táplálkozási szemléletet tanítani: jól élni, s jót enni. Megmutatni, hogy a hagyományos magyar ételek ugyanúgy beleférnek a korszerű táplálkozásba, mint a legkorszerűbbnek kikiáltott roston sültek, saláták. Nem diéta, hanem olyan szemlélet mellett teszem le a voksot, amellyel az evés öröm, amellyel nem kell "kúráznunk", hogy aztán ismét visszahízzuk a keservesen leadott kilókat.
Minden alkalommal egy-egy olyan ételt fogok bemutatni, amelyet igen rövid idő alatt, konyhai jártasság nélkül is könnyen el lehet készíteni. Célom, hogy a fiatalok is megtanuljanak főzni, hogy elhiggyék, harminc-negyven perc a konyhában, és a jutalom érte mindennap: hálás köszönet és dicséret párjuktól. Olyan sikerélmény, amit csak az élhet meg, aki valóban kipróbálja.
Akkor hát, kedves olvasó, indulhatunk?
{p}
Paprikás csirke - egy kicsit másképpen
Ezt a hagyományosan magyaros fogást egytálétellé alakítottam. Nem igényel külön köretet, de ha a férj morog érte, teljes kiőrlésű lisztből galuska vagy főtt tészta, esetleg rizs tálalható mellé.
Elkészítési idő: 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemell, 1 közepes cukkini vagy kis tök, 1 kisebb zsenge patisszon, 1 csomag újhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 evőkanál liszt (ha lehet, teljes kiőrlésű), 1 pohár tejföl, fél dl tejszín, 1-2 teáskanál pirospaprika, só, olaj a sütéshez.
A finomra vágott zöldpaprikát, a vékonyra vágott újhagymát, egy gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre pirítunk, rászórjuk a felszeletelt cukkinit, a patisszont, lefedve pároljuk. Ezalatt serpenyőben felforrósított olajra dobjuk a darabokra vágott csirkemellet és a másik gerezd szeletelt fokhagymát. Keverés nélkül sütjük, ha megpirult, megforgatjuk a darabokat, és elzárjuk a tüzet, hogy saját gőzében puhuljon puhára. A közben megpárolódott zöldségekre rászórjuk a pirospaprikát, pirítjuk, majd rádobjuk az apróra vágott paradicsomot is. A tejfölt kevés vízzel, a liszttel és a tejszínnel simává keverjük, ráöntjük a zöldségekre, és rádobjuk a leveskockát is. Felforraljuk, majd a csirkékre öntjük a paprikás zöldségeket. Ekkor már ne főzzük tovább, mert a csirkemell megkeményedik. Csirkecombból is készülhet, ekkor a combot fedő alatt kell párolni sütésekor mindaddig, míg puha nem lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek