Kacérkodunk, flörtölgetünk

Nincs korhoz kötve, nem szükséges hozzá sem szépnek, sem okosnak lenni. De az életet biztosan szereti az, aki a hétköznapok monotóniájába belecsempész egy kis színt. Mert a flört ennyi, nem több, nem kevesebb. A játék izgalmáról szólnak az alábbi írásaink.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Kacérkodunk, flörtölgetünk
Nem feltűnő szépség, éppen csak csinoska a hölgy. Keveset beszél, de amit halkan mond, arra oda kell figyelni. Kis, finom mosoly játszadozik telt ajka körül, félárbocra eresztett szempillái alól fel-felvillan zöld pillantása. Mindennap falkában kísérik haza az ellenkező neműek; ezt ő soha nem kéri, de egyetlen fejmozdulattal értésükre adja, hogy jó néven veszi. Egyet nem választ ki, de olykor valakit egy kissé jobban kitüntet érdeklődésével. Az 5. b összes pasija szédülten kering körülötte. Az 5. b összes kislánya irigyli és gyűlöli. Mert mindnyájuk közül egyedül még csak ő birtokolja - alighanem már bölcsis kora óta - a flörtölés tudományát s azt, hogyan kell a fiúk figyelmét felkelteni, fenntartani, s aztán orrukba fűzött karikán vezetni őket.
{p}
Etelka megbocsáthatatlanul kacér! - hallom meg a két kilencvenes matróna epés megjegyzését az idősotthonban. S tényleg, kissé arrébb megpillantom távoli rokonomat, Etelka nénit, aki három öregúr gyűrűjében cseveg, nevetgél, s szó, ami szó: kacérkodik, sőt kaczérkodik! Négyük éveinek száma összesen vagy 350, de mindez most nem számít. Az urak dereka egyenesre húzva, szemük csillog, s lám, az egyik a bajszát pödri, akár egy békebeli huszárkapitány.
A flört nincs korhoz kötve, s a fenti példákból is látható: ártatlan játék. Vagy talán mégsem? Mert bár az ötödikes nő flörtölése mögött a jövő ígérete, a kilencvenéves nő kacérkodása mögött már csak a múlt emléke van - de azért egyikre sem mondhatjuk, hogy nem tudatosan műveli, amit művel...
A flört célja nem a szex, még ha olykor oda is vezet. (De akkor már csábításnak hívjuk.) A cél maga a játék izgalma. Üzenetek küldése és fogadása, az adrenalin áramlása, mosolyok és szemvillanások, kis huncutkodások - szórakoztató időtöltés, nem vérre megy. Ám megeshet, hogy lassan kihal. Az ifjabb korosztály egy része oly célratörő, hogy ilyesmire nem vesztegeti az idejét. Ha fiú, ha lány, tetszik valaki, odamegy hozzá, és a lényegre tér: hé, bejössz nekem! A fiatalok másik csoportja meg teljesen lebénul, gátlásokkal, zavarral küzd a másik nem társaságában. Hiszen nem látott maga előtt példát a nőies/férfias játszmákra. S hacsak nem született olyan képességekkel, mint a fent említett ötödikes Barbi, kénytelen beérni a tévéreklámok ilyen irányú okításaival. Tudják, mint például amikor egy lánynak a bárban megtetszik egy férfi, és küld neki egy üveg sört a telefonszámával...
Ha a flörtölés tudomány, akkor el is sajátítható. Röpke közvélemény-kutatásunk alapján megállapítható: a vonzó nő vidám és kedves. A vonzó férfi ugyancsak. A többi már csak részletkérdés. Jó azonban észben tartani, hogy akkor kellemes a játék, ha a másik fél is annak tekinti. Sokat tudtak erről a régi korok emberei, akik még úgy gondolták: nem kell ajtóstul a házba rontani.
{p}
Hideg skandináv, forró latin
Egy felmérés szerint a német, valamint a skandináv nők teketóriáznak legkevesebbet, mielőtt ágyba bújnak egy új partnerrel. Ebből az is következik, hogy a flörtölés-csábítás nagymesterei nem a hűvös északon teremnek. És a legkevésbé sem Észak-Amerikában, ahol ha egy nőre rákacsintanak, máris zaklatást kiált. Még a kedvesüktől kapott bókra is - legalábbis európai füllel - furcsán reagálnak: visszabókolnak. Mit válaszol egy francia nő, ha szerelme azt mondja neki: szép vagy? Köszönöm. Mit mond egy amerikai nő? Te is. Nos, a flörtölés tudománya inkább délen alakult ki, olyan kultúrákban, ahol az asszonyokat, lányokat gondosan őrizték. S ők, akik gyakran az esküvőn látták először leendő férjüket, arra kényszerültek, hogy akár a legapróbb jelekkel, szendén, de mégiscsak felhívják magukra a figyelmet. Az arcfátyol, a mantilla, a selyemkendő alól kiszikrázó fekete szemek, egy félmosoly, egy kecsesen tartott legyező, egy kivillanó karcsú boka pedig jobban lázba tudja hozni a titkokra fogékony férfit, mint az egy szál tangában strandoló, mindent közszemlére tévő nagydarab szőkeség viking bájai. Talán elmondható, hogy az emancipáció ebből a szempontból veszteséget hozott.

Legtöbbször kimerül  - mármint ha nem megy tovább - a pajtási évődésben a munkahelyi flört. A férfi megdicséri a kolléganő új ruháját, a nő anyáskodva megigazítja a kolléga nyakkendőjét, a férfi bókol, a nő elvárja a bókot, tréfálkoznak, viccelődéseik nem nélkülöznek némi pikáns felhangot. Okos főnök nemhogy rosszallná a hangulatnak ezt a kis felfűtöttségét, inkább bátorítja. Hiszen a női/férfiúi önbizalmukban megerősített, jókedvű munkatársak szeretnek a munkahelyükön lenni, s megnövekedett energiájukból a munkára is több jut! Azonban okos ember észre tudja venni az elutasítást is, ilyenkor illik visszavonulni. Továbbá nem árt tudni: főnökkel flörtölni kockázatos, nehogy átfusson a fején, érdekből tesszük...
{p}
A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat. Keringenek a végtelen térben, ösztönük vezeti őket tavak, folyók, tengerek és rónaságok fölött, s aztán, bonyolult cikázás és kóválygás után, egyszerre lecsapnak. Ösztönük, szemmértékük ilyenkor csodálatosan nyilatkozik meg. Nagyon ritkán tévednek, s csak néha esik meg, hogy az áldozat erősebb vagy ügyesebb, s kisiklik csőrükből, mint az ebihal a sirály csőréből. Ilyenkor vijjognak egyet, mint a sirály; s odább szállanak, keringve, körözve, fáradhatatlanul, éberen.
(Márai Sándor: Füves könyv; A nőkről és a madarakról)

Maga a vadászat a fontos, nem a zsákmány - ez a kedvenc mondása azoknak a férfiaknak, akik a flört nagymestereinek tartják magukat. Percek alatt elbűvölik a gyengébb nem tagjait, akárcsak az óriáskígyó, mely tekintetével megbénítja az apró egérkét. Ám vigyázat! Már rég messze járnak, mire Éva lánya felocsúdik a delejes pillantásukból. Utóbb e Don Juanok jellegzetes típusait adjuk közre.
Gondolkodó
Szenvedő ábrázatával hívja fel magára a figyelmet. Tétován kóborol a világban, egyfolytában az élet értelmét keresve. Az előző barátnője nem volt szellemi társ, panaszolja, majd órákon keresztül fejtegeti aktuális tanait. Akkor érzi elemében magát, ha csüggnek a szavain, ennél többet nem is kíván. Ha a lány figyelme lanyhul, rögvest új közönséget keres.
Rámenős
Fekete bajszát megsimítva, egy ragadozó magabiztosságával szemeli ki szőke, modellalkatú áldozatát. A negyvenes, elvált férfi hetek óta unszolja a tizenkilenc éves leányzót, hadd készítsen róla egy izgalmas fotóalbumot. A csitri irul-pirul, de a sasszemű fényképész nem hagy fel az ostrommal. Az ifjú hölgy végre elszánja magát. - Hát, nem is tudom... Épp most romlott el a vakum - motyog az idősödő szívtipró, és örökre ejti a témát.
Hencegő
Szuper autóval érkezik, a legdrágább söröket rendeli. Haverjai mind befutott emberek, ő pedig az éjszaka császára, akár háremet is tarthatna. Tágas lakása van, ám sosem hívna fel magához egyetlen nőt sem. Épp most érkezett a mamája Zalából, jelenti be szomorúan a randi végén. Majd hazafuvarozza a csalódott lányt.
Izgalmas
Az unalmas hétfői értekezleteket is vérforraló kalanddá változtatja. Mélytüzű pillantással szemléli kolléganője fekete harisnyáját, és érzékien simítja végig jegyzetfüzetét. Míg a főnök előadást tart, kétértelmű üzenetekkel bombázza a nő mobiltelefonját. A kollegina dobogó szívvel várja a munkaidő végét, ám a szívtipró sietve távozik. Ma ő megy a gyerekekért az óvodába.

Ezek is érdekelhetnek