Szürke télben is színesen

A zord téli hónapokban, amikor mély álmát alussza a természet, odakintről a lakásunkba vágyakozunk. Csakis tőlünk függ, miként varázsoljuk hangulatossá családi fészkünket. Nem bútor- vagy lakáscserére gondolunk, csupán néhány apró praktikára.

Családi körBalogh Mária2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Szürke télben is színesen


Otthonunk helyiségei akkor lesznek igazán esztétikusak és harmonikusak, ha az odakerülő tárgyak, anyagok, színek egymással összhangban állnak. Legalább ilyen lényeges, hogy lakásunk tiszta és rendezett legyen, ahová a fény és a friss levegő kedvünk szerint, bármikor beáramolhat.
A zöld növények, virágok minden évszakban - de télen különösen - jótékonyan hatnak lelkünk nyugalmára, a nappaliban és a hálóban, a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. Megfizethető színes kaspókból, kerámia- vagy üvegvázákból hatalmas a kínálat az üzletekben.
Ma már a különböző színű, alakú és illatú gyertyák is bárki számára elérhetőek, s ékességei lehetnek otthonunknak. Az élő tűz lángnyelvei, fényei egyébként is meghittséget, melegséget árasztanak. Esténként gyújtsunk gyertyát abban a helyiségben, ahol a legtöbbet tartózkodunk (ügyelve persze a tűzveszélyre). A nyugtató fény mellett párunkkal bátran kezdeményezzünk olyan beszélgetést, amihez a megszokottnál békésebb légkör szükséges. Egy-egy csésze gyümölcstea vagy forralt bor ugyancsak lazító hatású lehet borongós téli estéinken.
{p}
Ugyanez mondható el a különféle aromaterápiás illóolajakról és füstölőpálcákról. Kiválasztásukkor legyünk tekintettel arra, hogy milyen napszakban kívánjuk használni ezeket. Vannak frissítő, élénkítő, illetve estére való nyugtató, lazító illatok. Ha valaki mégis idegenkedik a szokatlan kellékektől, válasszon egy narancs vagy piros árnyalatú ernyős éjjeli lámpát a kanapé mellé.
HÁLÓSZOBA
Ideális esetben a hálószoba otthonunk egyik legintimebb helyisége, a nyugalom helyszíne. Ide olyan színeket és anyagokat válasszunk, amelyekkel a helyiség fészek jellegét hangsúlyozzuk - a kellemes összhatás könnyebben elősegíti a lazítást, a kikapcsolódást. Kedvenc újságainkat, könyveinket ne szétdobálva, hanem például egy gyékénykosárban, az ágy mellett tartsuk. Jó tanács: a hálóba sose vigyünk munkánkhoz, rendezetlen számláinkhoz kapcsolódó irathalmazt! Imponáló lehet viszont, ha a megfelelő módon kiválasztott, lazító hatású növényi olajjal alkalmanként finom masszázsban részesítjük párunkat. A háttérben lehetőség szerint csöndes, nyugtató zene szóljon, gyertya vagy éjjeli lámpa világítson. Ez a módszer a legmorcosabb téli estéket is mediterrán hangulatúvá varázsolja.
EBÉDLŐ
Legyen szó vasárnapi ebédről vagy vacsoravendégről, esetleg egy délutáni teázásról, a terített asztal mindenképpen a figyelem középpontjába kerül. Ne idegenkedjünk a színes asztalterítőktől és tányéralátétektől sem, melyekhez mindenkor jól illő szalvétát kell választanunk. A fehér étkészlet mindennel harmonizál, a sárga viszont leginkább saját árnyalataival vagy a kékkel. Egyes pszichológusok szerint a rossz étvágyú gyermekeket nem szabad sötét árnyalatú tányérból kínálni; a vidám narancssárga vagy az élénkpiros tálkákra tett ételek viszont akkor is felkeltik az érdeklődést, ha valaki tényleg nem érez komoly éhséget. Az ebédlőasztalról sosem hiányozhat egy ízléses gyümölcstál. Erről télen sose hagyjuk le a narancsot, a mandarint, a citromot és a piros almát.
FÜRDŐSZOBA
Egy habfürdős vízzel teli kádban könnyen oldhatjuk napi feszültségünket. Ha ráérősek vagyunk, nyugtató hatású illatgyertyákat is elhelyezhetünk körbe a kád szélére. A fürdőszobába felszerelt nagyméretű tükör ugyancsak pozitív hatású.