A teremtés koronái

Még el se kezdtem a mondandómat, máris dübörög a fülemben a feminista mozgalmárok nótája: "Kikérjük magunknak!" Mégis engedtessék meg egy kis dicsfény a férfiaknak.

Családi körBácskai Júlia2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
A teremtés koronái

Miszter Mester
A Nagy Tanító. A vezető. A Nagy Okos. Aki mindent tud, mindenhez ért, nem is rejti el képességeit, okítja, terelgeti a nőt. Ő arra van, hogy nyomokat hagyjon maga után, a maga képére formálja a nőt, a gyerekét, a beosztottját, a szomszédait; ha éppen ráér, az egész világot. Művelt és sokoldalú, ért a humán és reál tárgyakhoz, őt kell hívnod, ha elakadnál a vetélkedőben, ő megmondja neked, hogyan szervezd az utazást, hogyan szerezz munkát, hogy neveld a gyereket, hogyan takaríts, naná, hogy az anyja is jól tudta, jobban mindenki másnál. Csak az a bosszantó, hogy végül mindig kiderül, hogy neki volt igaza.

Monsieur Cavaliere
Az igazi lovag. A nagyvonalú úr, a lovagias férfi, az, aki már akkor kiment a divatból, amikor megszületett. Jaj, ő még az anyjával is lovagias és előzékeny volt, könnyedén kicsusszant, csupa jó emléket hagyva maga után a szülőszobában. Tudja az etikettet, ismeri az illemet, de oly természetesen használ minden gesztust belőle, hogy eszedbe se jut elhárítani. Lesegíti a kabátodat, kinyitja neked a kocsi ajtaját, viszi a csomagodat, virággal érkezik, elnézi a késésedet, mindig magára vállalja a konfliktust, udvarias a hajléktalan nővel is, soha nem alázkodik meg, de mindig előzékeny és kedves, figyelmes a megünneplendő dátumokra, soha nem kicsinyes, pincérek álma. Csak az a bosszantó, hogy olyan tökéletes.

Don Domino
A Domináns. Az uralkodó. A vezér. Neki mindig igaza van, s ha nem, akkor is. Ő dönt, és ha nem, akkor megváltoztatja a te döntésedet. Úgy kell ügyeskedni, hogy azt hihesse, ő irányít, akkor is, amikor te. Neked kell lenni a nyaknak, aki az ő fejét tartja, mozgatja. Tévedni nem tud. Hiúságánál csak a rámenőssége erősebb. Erőszakos és erőteljes. Mellette biztonságban lehetsz, de szót kell fogadnod. Mellette leszokhatsz a döntésről, úgyis az ő reszortja. Általában vállalja a felelősséget a tetteiért. Csak az a bosszantó, hogy nemcsak "kitartó-makacs" kivitelben létezik, hanem "bunkó-durva" típusa is.

Herr Herczig
Az aranyos. Az édes pofa. A cuki. Az ennivaló. Aki mindig gyerek marad, de legfeljebb kamasz. Aki minden nőből kihozza az ősanyát. Akire a többi férfi nem féltékeny, mert nem veszi komolyan. Akit mindenki védelmez: a férfiak, mert olyan esendő, a nők, mert olyan bájosan ügyetlen. Mindent helyette intéznek el. Te is. Önállótlan, de olyan jól áll neki. Csak az a bosszantó, hogy ötvenévesen sem lesz belőle felnőtt.

Haver
A bátyád helyett. Az öcséd helyett. A kedves cimbora, a puszipajtás, a kebelbarát, a társ, a pajtás. A jó fej. Imádnivaló. Számítani lehet rá. Ahol tud, segít. Ahol nem tud, ott is, akkor is. Annyira szerethető, hogy elfelejtesz beleszeretni. Csak az a bosszantó, hogy örökre a berendezéshez tartozik.

Ezek is érdekelhetnek