Az orvos válaszol

Körömgomba jeligére.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Az orvos válaszol

Olvasónk nagyon makacs körömgombáról panaszkodik. Sokféle helyi kezelést próbált már, de sajnos nem sok eredménnyel jártak. Kérdezi: mit tegyen, hogy betegségétől megszabaduljon?
Körömgombát az ember nyilvános helyen mezítláb sétálva kaphat, legtöbbször azonban az úgynevezett sportolóláb fertőzésének része. Különösen hajlamosak rá az idősek, a cukorbetegek és azok, akiknek lábkeringése megromlott. Az enyhe fertőzés általában csak kevés tünettel jár vagy tünetmentes. Súlyosabb esetben a köröm fehér és sárgásbarna közti árnyalatú lesz, megvastagszik, elválik a körömágytól. Az elvált rész alatt általában az elhalt körömdarabok gyűlnek össze. A diagnózis felállításához az orvos mikroszkóppal megvizsgálja a körömből kaparással vett mintát, és tenyésztésre is elküldi, hogy megállapíthassák, milyen gomba okozza az elváltozást.
A gombás fertőzések gyógyítása nehéz, a körömgombásodás kezelése akár egy évig is eltarthat. A körmöt nagyon rövidre kell vágni, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon. Cukorbetegeknél óvatosan a vágással, mert egy kis seb ejtése is végzetes lehet - a diabétesz szövődményeként fellépő érbetegségek miatt ugyanis könnyen kialakulhat fekély, szövetelhalás. Ez pedig nemcsak nagy fájdalommal jár, de a fertőzés súlyosbodását is előidézheti.
Enyhe körömfertőzés esetén hatékony lehet a ciklopirox tartalmú körömlakk. Sokszor a kezelést tablettákkal is kiegészítik. Ígéretes terápiaként tűnt fel nemrégen egy ezüstszállal átszőtt zokni, mely gyógyászati segédeszközboltokban kapható. Az ezüst kórokozó-ellenes hatását régóta ismerjük a gyógyászatban. A speciális zokni rendszeres viselése segíthet a gyógyulás meggyorsításában; hatását azzal is fokozza, hogy nagymértékben csökkenti a láb izzadását. Használata előtt azonban nem árt meggyőződni arról, hogy allergiásak vagyunk-e az ezüstre (bár az ezüstallergia nem túl gyakori).
Olvasónknak azt tanácsolom, hogy keresse fel a bőrgyógyász szakorvost egy alapos kivizsgálás és szakszerű kezelés érdekében. A kezelést egyidejűleg kiegészítheti a láb izzadását, fertőzését gátló speciális zokni viselésével, ártani biztosan nem fog vele.