Csak minden ötvenegyedik

Nem újdonság a hír: folyamatosan elöregszik a népesség nálunk is. A hatvan év felettiek aránya a lakosság több mint egyötöde, és a hetvenen túliak száma meghaladja a tíz százalékot.

Családi körPintér Csilla2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Csak minden ötvenegyedik

Hol és hogyan élnek az idős emberek? - ezt vizsgálta a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet. A 2002-es szociológiai felmérésből kiderül, hogy az utóbbi évtizedben egyre nagyobb az igény a tartós bentlakásos intézmények (szociális és idősotthonok) férőhelyei iránt. A kereslethez alkalmazkodott a kínálat is: a jelenlegi intézmények 56, illetve a férőhelyek 24 százaléka a rendszerváltás óta jött létre. Ezek felét az önkormányzatok, egyharmadát az egyházi szervezetek, egyötödét vállalkozások, alapítványok hozták létre. A belépési és a térítési díjak az önkormányzati otthonokban a legalacsonyabbak, a másik véglet főként a vállalkozási formában működőkre jellemző. Emelt szintű ellátást az intézmények közel negyven százaléka nyújt.
A mintegy kétmillió hatvan feletti idősre (586 intézményben) 39 ezernyi bentlakásos férőhely jutott 2001-ben. Tehát minden ötvenegyedikük élhet ápoló-gondozó otthonokban.

Ezek is érdekelhetnek