Egészségpercek

E heti témáink: tevetej, süketség, fogápolás.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Egészségpercek

Jótékony tevetej
A tevékről ezentúl nemcsak romantikus sivatagi képek juthatnak eszünkbe, hanem az is, hogy tejük segítségével kezelhető a cukorbetegség. A tevetejben ugyanis nagy mennyiségű inzulin van. (Ez egyébként a népi gyógyászat számára nem újság.) Bár a gyomorban termelődő savak általában elbontják az inzulint, a tevetejben található mennyiség mégis érintetlenül halad át a gyomron, s képes a jó hatást kifejteni.

Gyógyítható a süketség
Amerikai kutatók azonosítottak egy olyan gént, amely megakadályozza a belső fül hallásért felelős sejtjeinek regenerálódását. A felfedezés az első komoly lépés lehet az időskori süketség gyógyítása felé vezető úton. A kísérletek során kiderült, ha blokkolják ezeknek a géneknek a hatását, akkor a hallósejtek újratermelődnek.

Rossz fogak
Jóformán nem járnak fogorvoshoz a magyarok Nem csoda tehát, ha a szűrések nagy része foghúzással végződik, mert már menthetetlen a fog. Pedig a szűrés ingyenes, s ha mindenki évente legalább egyszer igénybe venné, nem lenne a lakosság fogállapota katasztrofális. A nők gyakrabban keresik fel a rendelőt, mint a férfiak, s köztük kevesebb a hiányos fogazatú is. Pedig fontos tudni, hogy számos szájbetegség, mindenekelőtt a szájüregi rák kockázata a férfiaknál nagyobb.

Ezek is érdekelhetnek