Élet, erő...

Nagyon sokan - az egykori tejreklám szlogenjére emlékezve - biztosan azonnal vágják a harmadik, "egészség" szót. Volt időszak, mikor még a csapból is tej folyt, aztán egyes buzgó szakemberek a feltételezett rákkeltő hatása miatt száműzni igyekeztek az étrendünkből mondván, a tehenek az utak menti, ólomszennyezett mezőn legelnek...

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Élet, erő...

Napjainkban a tej újra fénykorát éli, sőt mintha a többször gyengélkedő iskolatej-program is erőre kapott volna. Az akció keretében a múlt évben 15 millió liter tej fogyott, idén 25 millióra számítanak - az agrártárca ugyanis ebben az esztendőben kétszer annyi pénzt szán a programra. A részt vevő önkormányzatok differenciáltan, a településen élők jövedelmi helyzetének megfelelően kaphatnak 100, 50, 25 és 10 százalékos támogatást. Az unió átvállalja a program költségének egytizedét. Idén már nemcsak az óvodások és az általános, hanem a középiskolások is kaphatnak iskolatejet. Az akció más tejtermékekre (például sajtokra) is kiterjed.
Azért a tejre, pontosabban a dobozára most is némi árnyék vetül. Mintegy ötven környezet- és fogyasztóvédő meg pedagógiai szervezet nyílt levélben tiltakozik az Oktatási és az Egészségügyi Minisztérium magatartása miatt, mert az iskolatejes dobozokat reklámfelületként értékesítették, s ezzel szabad utat engedtek a könnyen rászedhető kis fogyasztók befolyásolásának.

Ezek is érdekelhetnek