Otthonunk új köntösben

Az itt bemutatott kis lakást diáklány számára alakítottuk át, mert a régi beosztás nem felelt meg az új lakónak.

Családi körD. Tasnádi Marianna2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Otthonunk új köntösben

Az előszobában csak kevés szekrény fért el, és a konyha szűkössége miatt a lakók itt kényszerültek étkezni. A kétszárnyú ajtó feleslegesnek tűnt, ezért egyszárnyúra cseréltük - így az előszobát most már végig lehetett bútorozni mély ruhásszekrényekkel, a lakótérbe nem kellett semmilyen ruhatárolót elhelyeznünk. Az eredeti fürdőszoba túl nagy méretű volt a konyhához képest, ezért a két helyiség közötti válaszfalat "eltoltuk" úgy, hogy még kényelmes maradjon a fürdő is. Ezzel az arányeltolással a konyhában most már két ember kényelmesen étkezhet. A konyha és a nappali közötti falat áttörtük, homokolt üvegből ablakot építettünk a két helyiség közé, ezáltal megnöveltük és kitágítottuk a teret, szabad utat engedve a nappali fénynek.
A nappali berendezésével megváltoztattuk a szoba funkcióját. Kihasználtuk a lakásban lévő kis kiszögellést: egy oda beszabott asztallappal kis tanulósarokká alakítottuk át az egyébként ügyetlen kis teret. Így egy szobán belül sikerül kialakítanunk egy praktikus "munkahelyet" és egy kényelmes nappalit.

Mit tud a belsőépítész?
A kislányok, ahogyan cseperednek és elkezdenek játszani, rögtön berendezik a babaszobát, és folyamatosan szépítik, díszítik azt. Lakása berendezéséhez tulajdonképpen minden nő (és újabban egyre több férfi) ösztönösen ért. Mi szükség van akkor a belsőépítészre? - kérdezhetnénk jogosan. Minden otthon kialakításánál a benne lakók szempontjai az irányadóak, a szakember csupán - ismeretei és tapasztalatai felhasználásával - a "háziak" ötleteit-kéréseit valósítja meg életstílusuk, igényeik és anyagi lehetőségeik figyelembevételével. Új sorozatunkban lakberendezőként többek között otthonokat változtatok majd át, új köntösbe öltöztetem a lakás helyiségeit, vagy helyet keresek az évek során felgyülemlett kacatjainknak. Várom olvasóink kérdéseit, hogy praktikákkal és javaslatokkal segíthessem életterük megújulását.