Adóügyek

Ezen a héten Kisfalvy Z.-né olvasónk kérdésére válaszolunk.

Családi körDr. Mészáros Gyuláné2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Adóügyek

"Tavaly eladtuk garzon panellakásunkat, s még 2004-ben vásároltunk egy nagyobb lakást, melyet pénzintézettől felvett lakáscélú hitelből fizettünk ki. A garzon árából felújítottuk, bebútoroztuk az újat. Jól tudjuk-e, hogy nem kell adóznunk?"
A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében az ingatlan átruházásából származó jövedelem után adót kell fizetni, amelynek mértéke a 2004. évre a jövedelem húsz százaléka. (Ez a mérték az idén 25 százalékra emelkedett, de természetesen ilyen mértéket csak a 2005. évi jövedelem után kell majd először alkalmazni.) A befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó, amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon, vagy az azt követő hatvan hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított. Ezt a befolyt vételár tényleges felhasználását igazoló okirattal kell bizonyítani.
Mivel önök a teljes vételárat hitelből fizették ki, a jövedelem lakáscélú felhasználását nem tudják igazolni, így a jövedelem utáni adót meg kell fizetniük. A lakáscélú hitelből kifizetett vételár nem szolgál a kedvezmény alapjául.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek