Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Végy egy hús-vér nőt, lehetőleg olyat, aki szereti a hasát! Fűszerezd csupa szívvel, lelkiismerettel és kőkemény kitartással! Áldd meg abszolút ízérzékkel, tarkítsd életét kitérőkkel és buktatókkal, majd döntsd le a lábáról másfél évre, és figyeld meg, mi történik! Az eredményt nevezd el Frank Júliának, végül táplálkozz belőle. Jótékony hatása mindenki számára garantált!
Ötvennégy szakácskönyv szerzője, a magyar gasztronómiai újságírás nagyasszonya. Frank Júlia le sem tagadhatná hivatását, egész lénye az étkezés művészetét dicséri. Meg is lepődöm, mikor kiderül, nem fakanállal a kezében született.
- Egészen kis koromtól oratóriuménekesnek készültem. Abszolút hallásom van, ami nagyon ritka. Mivel hamar felfedezték tehetségemet, így ez lett az életem. Szüleim korai halálával azonban a továbbtanulás lehetősége köddé vált, és egy évtizedig még hallgatni sem tudtam a múltra emlékeztető zenét. Tizenhat évig csak sodródtam, minden érdekesnek tűnő álláshirdetésre jelentkeztem.
Volt korrektor, "seg.bony." (vagyis segédbonyolító egy külkereskedelmi cégnél), kérdezőbiztos, adminisztrátor, kottaárus, majd a Jelkép című szakmai folyóirathoz került, ahol tizenhat évig dolgozott. Mindent megfigyelt, megtanult, maximális pontossággal végezte munkáját, de érezte, hogy nincs a helyén. Másfél évig tartó betegségnek kellett jönnie, hogy rátaláljon az útra, amelyen aztán kiteljesíthette magát.
{p}
- Ágyhoz voltam kötve, ennem viszont kellett. Fogtam a szakácskönyveket, elképzeltem, hogyan lehetne az ételeket más ízekkel elkészíteni, majd a férjem az utasításaim alapján megcsinálta őket. Úgy, hogy előtte soha nem főztünk!
Júlia büszkén meséli, hogy a gyógyulást követő "alkotások" családi és baráti körben nagy sikert arattak, ezért az elismeréseken felbuzdulva képezni kezdte magát.
- Nyolcvankilenc tankönyvet vettem, taxival kellett hazavitetni. Másfél éven át tanultam, szombat-vasárnap is. A férjemnek megmondtam: ha elviseli, lesz eredménye.
És valóban lett. Minden főzőversenyt megnyert, a díjakból rendezte be a konyháját. A legemlékezetesebb megmérettetésre így gondol vissza:
- Bementem, és döbbenten láttam, hogy mindenki szakács. Lesajnáltak, ahogy megjelentem a kis fűszereimmel. Mutogattak, hogy ennek még köpenye sincs. Két óra múlva aztán már nem nevettek, amikor bejelentette a zsűri, hogy bár a szakmára nézve kellemetlen, de egy háziasszony nyerte a versenyt. Taroltam.
Mint ahogy tarolt az első szakácskönyvvel is, amiért 1980-ban szintén meg kellett küzdenie. Huszonnégy kiadót keresett meg, hogy kössenek vele szerződést, de nem láttak benne üzletet. Végül a Mezőgazdasági Könyvkiadó megrendelt tőle egy könyvet a sertésfeldolgozásról. A budapesti lány disznót közelről még nem látott, így nem nehéz kitalálni a család új hétvégi programját.
- Harmincnyolc disznóölést néztünk végig, rengeteget tanultam, sok-sok kedves vidéki emberrel találkoztam. A könyvhöz aztán mindent magam készítettem a saját konyhámban. A lépcsőházban az ajtóm előtt sorakoztak a szomszédok, akik megőrültek a jó illatokért.
El is kapkodták a könyvet, mind a háromszázötvenezer példányt. A kiadók is feleszméltek, és innentől kezdve már nem volt megállás. A szakácskönyvek mellett neve számos újságban is feltűnt. Ma ötvenötödik szakácskönyvén dolgozik, az életműve lesz, több mint tízezer recepttel.
(Frank Júlia receptjeiből hármat ABC-rovatunkban találhatnak olvasóink.)
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu