Vízi fiatalok, hegyi öregek

Tengerparton szeretne pihenni a magyarok többsége - derül ki a GfK Piackutató Intézet húsz ország nyaralási szokásait vizsgáló felméréséből.

Családi kör2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Vízi fiatalok, hegyi öregek

Megkérdezett honfitársaink 42 százaléka tervez utazást a közeljövőben, a legtöbben itthon szándékoznak kikapcsolódni. A legkedveltebb külföldi úti cél Horvátország, amit szorosan követ Görögország, Ausztria és Olaszország.
A tengerpartot inkább a városiak kedvelik, míg a szabadságukat szívesen otthon töltők főleg vidéken, mezőgazdasági területeken élnek. A harmincon aluliak vízközelbe, az idősebbek pedig meglepő módon inkább a hegyekbe vágynak (rácáfolva ezzel arra a tévhitre, hogy a korral együtt jár a kényelem mindenekfeletti szeretete). Nyaraláskor a magyarok kedvenc időtöltése a múzeum- és katedrálislátogatással egybekötött városnézés és séta, de sok szavazatot kapott még a napozás és az olvasás.
Napozásban egyébként a spanyol nők verhetetlenek, míg az olvasás az olasz hölgyek körében a legnépszerűbb vakáció idején. Főként az átlagosnál magasabb keresetűek járnak étterembe, és ők szívesebben sportolnak is. Az unió bővítése nem igazán keltett élénkebb érdeklődést az új tagállamok iránt. A favorit Málta és Ciprus, nyilván a tengerparti strandolás és napozás népszerűsége miatt. A harminc év alattiak "feltörekvő" kedvence Csehország.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek