Orvos válaszol

- Mitől lehet? - kérdezi olvasónk a nemrégen felfedezett magas vérnyomásáról. Orvosa szerint az elvégzett vizsgálatok szervi bajt nem igazoltak.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Orvos válaszol

Nos, e betegségre hajlamosít többek között az elhízás, a mozgásszegény életmód, a mértéktelen sófogyasztás, a tartós stressz, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás. A magas vérnyomás (orvosi szaknyelven hipertónia), szívinfarktus, cukorbetegség és agyvérzés azoknál gyakoribb, akik úgynevezett alma típusú, vagyis hasra koncentrálódó elhízásban szenvednek. A csípőre, combra hízó körte alakúak ezzel szemben kevésbé veszélyeztetettek. Az ülő foglalkozásúaknak mintegy negyven százalékkal nagyobb esélyük van a hipertónia kialakulására, mint a fizikai munkát végzőknek.
A magas vérnyomás leküzdése szempontjából a legfontosabb talán - az orvos által javasolt gyógyszerelés mellett - az ideális testsúly elérése és a rendszeres testmozgás bevezetése. Kezdetben a séta ajánlatos, heti háromszor negyven perc. Aztán fokozatosan a szervezetet jobban igénybe vevő, több kalóriát égető mozgásformákat (mint a kerékpározás és a kocogás) is iktassunk be a tréningbe. Közben tanácsos a pulzusszámot figyelni - az úgynevezett munkapulzus mértékét kardiológiai felmérés keretében állapítja meg az orvos. Ilyenkor a terheléses EKG-vizsgálat eredménye alapján mondjuk meg, hogy mennyi az a pulzusszám, amelynél a vérnyomás még elfogadható értékű.
A mozgást kövesse a kalória- és sószegény diéta. Tartsuk távol magunkat az alkoholtól, és tanuljunk meg lazítani, kikapcsolódni. Mindez odavezet majd, hogy a magas vérnyomásra kapott gyógyszereink adagját csökkenthetjük, ideális esetben el is hagyhatjuk azokat. A gyógyszerelés változtatását azonban soha ne egyedül végezzük, mindig beszéljük meg a kezelőorvossal. A mai modern gyógyszereknél ugyanis előfordulhat, hogy egy-két nappal a gyógyszer elhagyását követően a vérnyomásértékek még jók, s csak azt követően kezdenek újra aggasztóan emelkedni.

Ezek is érdekelhetnek