2. Apadásra ítélt zsírpárnák

Akkor hát mérlegelés indul! Augusztus elejétől három hónapos közös karcsúsodásba fogtak duci olvasóink és gömbölyded munkatársaink. Ismerkedjünk meg a kilóverseny résztvevőivel, akiknek fogyókúrájáról ezentúl kéthetente hírt adunk! A tét? A győztes annyiszor tízezer forintos ruhavásárlási utalvánnyal gazdagodik, ahány kilótól sikeresen megszabadult.

Családi körCsászár Jenő2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
2. Apadásra ítélt zsírpárnák

Eddig volt a disznótoros
Erős elhatározással jelentkezett felhívásunkra a ceglédi Baki Katalin, akit hamarosan férje, Novinszki István is követett a zsírpárnák elleni küzdelemben.
- Felcsillant a szemem, amikor elolvastam a felhívást. Végre találtam valami ösztönzést, hogy belefogjak a fogyókúrába, és végig is csináljam - meséli a negyvennyolc éves Katalin, aki 92 kilósan vág neki a Norbi-diétának. A 168 centi magas, háromgyermekes asszony lány korában kifejezetten soványnak számított, ám minden szülés után felszedett tíz-tíz kilót. Így most attól szenved, hogy nem tud magára venni egy csinos, karcsúsított ruhadarabot, csak bő leplekbe rejtheti idomait.
István főleg az egészsége érdekében, orvosi tanácsra szeretne megszabadulni súlyfeleslegétől. A negyvenkilenc éves férfi ugyanis 116 kilogrammot nyom, s ez pedig megterheli a szívét. A jó házias kosztnak köszönheti, hogy egy-két év alatt felszedett húsz kilót, amit azóta sem tud leadni.
{p}
Katalin tisztában van vele, hogy a karcsúság érdekében az egész napirendjét át kell majd alakítania. A fölkapkodott kilókat részben annak köszönheti, hogy sosem reggelizik, déltől azonban egyfolytában nassol, s végül kiadós étkezéssel zárja a napot. Katalin maga is mosolyog rajta, de férjével csupa olyan ételben lelik örömüket, amiket tiltanak az egészséges táplálkozás tudorai. Mivel vidéken élnek, és állatokat is tartanak, így a fagyasztóból mindig elővarázsolhatnak egy-egy jó disznótoros vacsorát. Kedvencük a rántott hús petrezselymes krumplival, ráadásul imádják a cukrászsüteményeket, esténként pedig, a tévé előtt elmajszolnak egy-egy tábla csokoládét.{p}
Legnehezebb a víznap
Kiss Józsefné derűsen kínálgatja az étcsokoládét, az asztalon még az ebéd romjai, ínycsiklandó illatok terjengnek. A hatvankét éves, 102 kilós asszonynak nem ez az első fogyókúrája. Tavaly ilyenkor már leadott vagy húsz kilót három hónap alatt; akkor 117-ről indult.
- Mindig is jó súlyom volt, de azt gondoltam, hogy ez alkati kérdés: mindegy, mit eszem, úgyis hízni fogok. Sok volt a munka, nem volt idő ezen gondolkozni. Viszont amióta nyugdíjas lettem, próbálok jobban odafigyelni magamra. Húsz évet halogattam, hogy megműttessem a visszeremet, míg 2004-ben végre rászántam magam. Akkor mondta az orvos, hogy le kellene adnom vagy harminc kilót. Elkezdtem ugyanezt a csokidiétát. Az a célom, hogy három év alatt, évente tíz kilóval teljesítsem az orvos kérését. Nem baj, ha egy kicsit többet fogyok, aztán visszaszedek, lényeg, hogy a harminc kiló meglegyen.
Kiss Józsefné férjére főz, aki nem diétázik; ez külön megnehezítheti neki a dolgot, hiszen finom fogásokat kell tálalnia, amelyekből maga nem mindig ehet. A csokidiéta lényege, hogy bizonyos dolgokat bizonyos napokon haraphatunk: így bizony előfordul, hogy a pörköltből csak egy kis szaftot ehet a diétázó - tésztával, ha aznap épp tésztanap van. Persze elrakhatja a pörköltet, és a hús napján a javából is falatozhat, de csak mértékkel. Saját elmondása szerint a legnehezebb a havi víznap, mely egy gyümölcsnapot követ: ekkor teljes a koplalás, melyet még soha nem tudott megállni.
- Utoljára éppen hurkát sütöttem a családnak - idézi fel mosolyogva tavalyi, sikeres fogyókúrájának utolsó víznapját. - Estefelé úgy megéheztem, hogy muszáj volt ennem belőle egy falatot. Persze nem nagy darabot. Csak egy falatot az íze végett...
{p}
Búcsú a csokifagyitól
A szent cél érdekében korábban a koplalástól sem riadt vissza a Lőrinciben élő, huszonöt éves Molnár Gitta, csak hogy megszabaduljon néhány kilótól. A lány "versenysúlya" régebben 60-65 kilogramm volt, ám két év alatt mintegy 30 kilót szedett magára. Ijesztően drasztikus kúráknak durálta neki magát, hogy a bátyja esküvőjére néhány számmal kisebb koszorúslányruhát varrathasson. Egy hónapig mindössze ötszáz kalóriát vett magához naponta, s a végén már csak délelőtt evett - ám a diéta végeztével mégis visszaszedett három kilót.
Az éhezés megviselte a szervezetét, ezért Gitta lapunk felhívását olvasva arra gondolt: kipróbálja a Norbi-módszert, hátha így egészségesen fogyhat. Kedvenc ételeinek valószínűleg búcsút kell mondania egy időre, ugyanis Gitta a bolognai spagettit, a palacsintát és a csokifagyit szereti leginkább - ezek viszont Norbinál nem szerepelnek az ajánlott étkek között. A karcsúsodni vágyó leányzó több konyhai fortélyt kipróbált már, diódarálón aprított puffasztott búzát kevert a panírba, teljes kiőrlésű lisztből sütött palacsintát, ám azt mondja, az "ételkölteményein" még tökéletesítenie kell. Molnár Gitta a mérlegen 88 kilót nyomott. Súlya egy részének búcsút szeretne mondani a három hónapos kúra alatt, melyet szigorúan Norbi Update 1-es ételek fogyasztásával indít.

Ezek is érdekelhetnek