8. Győzelem a zsírpárnák felett

Vállalkozó kedvű duci olvasóink és gömbölyded munkatársaink augusztus elején úgy döntöttek: nem cipelik tovább fölös kilóikat, és három hónapos közös karcsúsodásba fogtak. Fogyókúrájukról kéthetente hírt adtunk, most pedig elérkezett az utolsó mérlegelés és az eredményhirdetés ideje...

Családi kör2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
8. Győzelem a zsírpárnák felett

Hadüzenetünk a zsírpárnáknak az egyik legsikeresebb Szabad Föld-akciónknak bizonyult, ugyanis néhány nap alatt 348 levél és telefonhívás érkezett olvasóinktól, jelezve, hogy velünk együtt szívesen belefognának valamelyik diétába. Ugyanis háromféle módszert kínáltunk, amelyek bármelyike mellett voksolva ígéretesnek tűnt a fogyás. Harmincketten az amerikai sportorvosok által kidolgozott diétát választották, amelynek lényege: a reggeli mindennap gyümölcs, vacsorára pedig mindig ugyanazt eszünk, mint ebédre, csak kevesebbet. Ezenkívül egymást váltják a protein-, a keményítő-, a szénhidrát- és a gyümölcsnapok. Harminchatan a tengerentúli sztárok kedvenc módszerére esküdtek: főként alacsony szénhidráttartalmú ételeket vettek magukhoz, és mellőzték a finomított liszteket, cukrokat.
A jelentkezők többsége (280-an) hazai recept, Norbi úgynevezett update-módszere mellett voksolt. Az elsöprő siker titka talán abban rejlik, hogy Norbi nem terheli a karcsúsodni vágyókat bonyolult kalóriaszámításokkal, és nem tiltja el őket kedvenc ételeik élvezetétől - csupán az élelmiszereket három csoportba sorolva arra ad iránymutatást, mely napszakban fogyaszthatjuk azokat büntetlenül. A kilóküzdelemre kiválasztott négy olvasónkból hárman Norbi "tízparancsolata" szerint szabadultak gömbölyűségüktől, legidősebb versenyzőnk pedig a szénhidrátszegény módszerrel - az alábbiakban láthatjuk, mindannyian sikerrel!
{p}
Egy kis lazítás is belefér
- Anyu, nem szégyelled magad?! Túrós tésztát főztél jó sok töpörtyűvel? - így méltatlankodott a finisben lapunk fogyókúrás versenyének egyik résztvevője, Molnár Gitta. A huszonöt éves, Lőrinciben élő lány olyannyira komolyan vette a diétát, hogy a harmadik hónapban már úgy érezte: rá sem nézhet egy "valódi" ételre. A szigorúság nem volt hiábavaló, hiszen a leányzó 88 kilogrammot nyomott augusztus elején, október végén azonban már csak 77 kilóig lengett ki a mérleg mutatója. Gitta már bátran felveheti a testhezálló fekete pólóját, a hozzáillő nadrág pedig már övvel is lecsúszik a derekáról.
A verseny ugyan véget ért, de a fogyókúra nem - bizonygatta Gitta, aki elhatározta, hogy meg sem áll, amíg el nem éri a 65 kilogrammos "versenysúlyát". Egy hétvégi lazítás persze belefér: ha az édesanyja töltött káposztát főz, végre maga elé vehet egy jókora töltést, s a levét is kitunkolhatja friss fehér kenyérrel...

Visszakérni nem szabad
Kiss Józsefnét a három hónap leteltével a vasárnapi családi ebéd romjai között találtuk: a terített asztalon brassói, ínycsiklandó húsok, disznótoros és egyéb finomságok. Ahogy az ember végignéz a vidéki ízek nehézbombázó különítményein, még belegondolni is nehéz: ilyen kulináris örömök látványa mellett hogyan lehetett egyáltalán fogyókúrázni?! Pedig úgy tűnik, lehetett: Kiss Józsefné egykori telt arca határozottan keskenyedett, derekán és karján is feltűnő az elveszített kilók hiánya.
Bár a fogyókúrára kitűzött három hónap már letelt, ő egy hétig tartja még magát az előírásokhoz. Csalóka a mangalicahúsok látványa is: a család nem veti meg az ilyesmit, de olvasónk ebédje - húsnapról lévén szó - egy kis darab pulykahús, amit nagy gonddal osztott be és csomagolt el a hűtőbe. Három falat, ha hiányzik belőle. A 62 éves solti nyugdíjas derűs, megszokta már a diétát, láthatólag az sem zavarja, hogy egy századnyi lóétvágyú kamaszt lehetne az asztalról betegre etetni, míg jómaga ezekhez a finomságokhoz nem nyúlhat, pedig az ő keze munkáját dicsérik.
A valahai 102 helyett 89 kilónál állt meg a mérleg mutatója, ami azt jelenti, hogy tizenhárom kilón adott túl olvasónk három hónap alatt. Úgy gondolja, valamivel nehezebben ment a dolog, mint az egy évvel ezelőtt ugyanezzel a módszerrel tartott diéta, de nem elégedetlenkedik. Célja most már az, hogy ezt a súlyt tartani is tudja. Juliska néni derűs akaraterejét megismerve úgy vélem, sikerülni fog.

Ronggyá olvasott könyvek
Cukros üdítő, aprósütemény - ilyesmivel csak a vendéget kínálja a ceglédi házaspár. (A vendég persze nem fogadja el, mivel ő is fogyózik.) Baki Katalin és Novinszki István közösen küzdött a kilók ellen. Az sem tegnap volt, amikor még jókora doboz jégkrémmel üldögéltek a tévé előtt. Most már arra is figyelnek, hogy a rakott kelt a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó hántolt árpával készítsék rizs helyett.
- Sokan azt mondják, hogy rosszul nézek ki, nyúzott vagyok. Ám ha csak a zsírtól néztem ki jól, akkor inkább maradjak ilyen - meséli István, aki versenyünk révén 13 kilóval lett könnyebb (116 kilóról 103-ra jutva).
Bevallja: gyerekkorában sokat nélkülöztek, s ételből sem jutott elég. Felnőttként aztán igyekezett pótolni a kihagyott lakomákat. A férfi "tudományos alapon" fogyókúrázott, ronggyá olvasta Norbi köteteit. Bizonyára pillanatnyi elgyengülés lehetett, hogy legutóbb a közeli nagyáruházban dugig rakta a bevásárlókosarat túró rudival meg óriási csokikkal. A kalóriabomba egyelőre a spájzban lapul, s ki tudja, mikor robban..
.- Vettem vagy két vödörre való grépfrútot, s azon éltem napokig - árulja el Katalin, aki a fődíj reményében a koplalástól sem riadt vissza. Az asszony valamikor sportolt, s a győzelem vágya most is erősen él benne. - A fiam megálmodta, hogy megnyerem a fogyis versenyt - mosolyog a ceglédi anyuka. S valóban, Katalin elszánt küzdelme meghozta az eredményt: összesen 16 kilogrammot fogyott, s a kiindulási 92 helyett 76 kilósan ért a finisbe.
Győztesként.
Egy anya már csak ilyen! Már azért is megérte sanyargatni magát, hogy a gyerek álmát valóra váltsa.
{p}
Így fogyogattunk mi
Nem hagyjuk abba - határozták el lapunk munkatársai. Ugyan fejenként csak két-három kilót adtak le e három hónap alatt, ám a kitartásuk nem lankadt. Ráadásul a szerkesztőségben egyre többen vigyáznak a vonalaikra. Aki valamit is ad magára, az behúzott hassal jár. Ha másért nem, hát azért diétáznak a kedves kollégák, hogy megmutassák: nekik bezzeg nem csak a szájuk jár. Ők ugyan nem kürtölik világgá, ám a vak is láthatja, hogy fogynak, és egyre csak fogynak...
Schobert Norbi tizennégy éves kamaszként 104 kilót nyomott, naphosszat csokit és csipszeket majszolt, hot dogon, hamburgeren és sült krumplin élt - innen sikerült fordítania az életmódján. A három hónapos közös karcsúsodási program végén, szerkesztőségünk díjátadó ünnepségén - még élesen emlékezve saját egykori súlyküzdelmeire - elismerő szavakkal gratulált olvasóinknak.
Ígéretünk szerint a győztes, Baki Katalin annyiszor tízezer forintos ruhavásárlási utalvánnyal gazdagodott, ahány kilótól - pontosan 16-tól - sikeresen megszabadult. (Többi versenyzőnket Szabad Föld-ajándékcsomaggal és Norbi-könyvekkel jutalmaztuk.)
Katalin a férjével együtt azért választotta az update-módszert, mert Norbi nem azt mondja meg, hogy mit egyen, hanem azt, mikor, tehát semmiről nem kellett lemondaniuk. A negyedév alatt nem éheztek ki semmilyen ízre, így a diéta végét nem egy óriási krémesevő bajnoksággal zárják. Sőt, minden olvasónk elhatározta: nem dől hátra a fotelben, folytatja a fogyást!

Diéták rabságában
Miért olyan nehéz fogyókúrázni? Miért vannak a diétáink kudarcokkal kikövezve, mi közben a lapok tele vannak fogyis csodamódszerekkel, a gyógyszertárak zsíroldó teákkal és kapszulákkal, az üzletek cukormentes meg zsírtalan élelmiszerekkel? Miért bukunk el rendre a böjtök, kúrák, pakolások és zsírégető kezelések dzsungelében?
Valószínűleg azért, mert sokszor csak alkalomszerűen, egy bizonyos ideig bírjuk "sanyargatni" magunkat. Pedig ha fogyni szeretnénk, az egész életmódunkat meg kell változtatni. A kíméletlen, egyoldalú fogyókúra ártalmas lehet az egészségre, ráadásul a leadott kilók a diéta után villámgyorsan visszarakódnak. A szervezet ugyanis hamar hozzászokik a kevés táplálékhoz, és megpróbál "energiatakarékosan" működni. Hiába éhezünk, mivel a kevesebb ennivalót jobban hasznosítja a szervezet, így végül változatlan marad a súlyunk.
Testmozgás nélkül elképzelhetetlen a tartós, kiegyensúlyozott súlycsökkenés. Okosan tesszük, ha tornával növeljük szervezetünk energiaigényét, ugyanakkor veszünk magunkhoz elég fehérjét is, például sovány fehér húsok formájában. Így nemcsak a fölös zsírpárnáink olvadnak le, de izmaink sem lohadnak le a kúra végére.
Óvakodjunk a hirtelen fogyástól, fontos a fokozatosság! Hetente maximum egy-két kilót érdemes fogyni, s közben figyelni kell a táplálék minőségére. Kísérletezhetünk a "csodadiétákkal", ám az igazán hatásos fogyókúra csak az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás lehet! Ebben nyújt segítséget önöknek kiadónk havi újságja, a Diéta & Fitnesz Magazin. A novemberi lapszámban többek között 14 lépésben foglalták össze, mit kell tennünk ahhoz, hogy sikerrel törjünk ki a fogyókúrák ördögi köréből...

Ezek is érdekelhetnek