Az orvos válaszol

Csúz jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Az orvos válaszol

Olvasónk nemrég lapunkban olvasott a köszvényről, és szeretne még többet tudni a betegségről. Legfőbb kérdése: hogyan kerülhető el? A köszvény során a szervezet magas húgysavszintje miatt az ízületekben felszaporodnak és lerakódnak a nátrium-urát-kristályok, s ez fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezet. Leggyakrabban a nagylábujjban jelentkezik először, ezt követi gyakoriságban a bokaízület, a térd, a csukló és a könyök ízületeinek gyulladása. (E helyek hűvösebbek, mint a test középső része, és könnyebben lerakódhat bennük a kristály.)
A húgysav a sejt nukleinsavának lebomlási terméke. Emellett a táplálékkal bekerült purinok is húgysavvá alakulnak a szervezetben. Purinban gazdag például a spárga, a húsleves, a hering, a húsmártások, a gomba, a kagyló, a szószok, a szardínia, a borjúmirigy. A húgysav normálisan csak kis mennyiségben található meg a vérben. Leggyakrabban akkor lesz magas a vér húgysavszintje, ha a vesék nem képesek eltávolítani a vérből. Az alkohol rontja a húgysav anyagcseréjét, mivel csökkenti annak kiválasztását. Ez az oka, hogy a rendszeresen italozók körében gyakran találunk magasabb húgysavszintet. Ritkább esetben a köszvény enzimhiányos állapot következménye. Néhány vesebetegség és egyes gyógyszerek is (mint a tiazid típusú vízhajtók) csökkentik a húgysav vesén keresztüli kiválasztását.
A betegség kezelésében az elsődleges a fájdalom csökkentése és a gyulladás megfékezése. Általában nem szteroid gyulladáscsökkentőket adunk. Sokszor kell a gyulladt ízületet gipszsínnel rögzítve nyugalomba helyezni. A köszvény hagyományos gyógyszere a kolchicin, amelyet ma már csak minősített esetekben használunk. (A gyógyszer gyakran vált ki gyomorpanaszokat és hasmenést, sőt csontvelő-károsodás is előfordulhat.) Súlyosabb esetekben szteroid adására is kényszerülhetünk.
A köszvényes rohamok megelőzésére kerülni kell az alkoholtartalmú italokat és törekedni kell a megfelelő testsúly elérésére. Arra hajlamos páciensnek nem szabad a húgysavszintet megemelő gyógyszert adni. A purinszegény étrend önmagában véve is nagy segítség a rohamok elkerülésére. Amennyiben a diéta már nem segít, gyógyszeres úton csökkentjük a vér húgysavszintjét. A köszvényre is igaz, mint számos egyéb betegségre: az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a sok mozgás mind-mind hozzájárul a betegség megelőzéséhez.

Ezek is érdekelhetnek