Legyőzte az AIDS-t?

A világ összes médiuma vezető helyen közölte a hírt: a betegség történetében először, magától gyógyult meg HIV-fertőzöttségéből egy beteg.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Legyőzte az AIDS-t?

Egy 25 éves skót fiatalember, Andrew Simpson három évvel ezelőtt kapta el a vírust. Folyton fáradtnak és lázasnak érezte magát, mire háziorvosa AIDS-tesztre küldte, és az pozitívnak bizonyult. A fiú először öngyilkos akart lenni, aztán mégis összeszedte magát. Immunrendszer-serkentő vitaminokat kezdett szedni, ettől teljesen rendbe jött, egyéb gyógyszerre nem volt szüksége, olyan alacsony lett tőle a vérében kimutatott vírusszám.
Persze csak egyelőre - gondolták az orvosok. Néhány hónap múlva nem akartak hinni a szemüknek a kontrollteszt láttán: Andrew véréből teljesen eltűnt a fertőzés! Ezt két éve észlelték, de csak most hozták nyilvánosságra, mivel az azóta eltelt idő alatt folyamatosan ellenőrizték a fiatalembert. Ennyi idő után most már jogosnak tűnik a remény: Andrew meggyógyult, mégpedig magától, orvosi beavatkozás nélkül. Felgyógyulására egyelőre nincs magyarázat. Azt mindenképpen ki tudták zárni, hogy akár a pozitív, akár a negatív eredmény esetében tévedés történt volna. Még nem tudni, hogy azért tűnt-e el a vírus, mert eleve gyenge volt a sokszoros átadástól, vagy a férfi immunrendszere termel-e valamit, ami megöli a kórokozót. Az eset azért óriási szenzáció, mert áttörést hozhat az AIDS elleni küzdelemben. A feltételes mód persze indokolt, hiszen az első örömteli hangok után megszólaltak a kétely hangjai is. A magyar szakorvosok például mindaddig fenntartják kételyüket, amíg nem ismerik az eset hivatalos, szakmai leírását.

Hazai betegek
Magyarországon jelenleg összesen 1208 regisztrált HIV-pozitív ember él, akiknek csak a fele fertőződött meg homoszexuális kapcsolat útján. A nem regisztrált HIV-fertőzöttek számát négy-ötezerre becsülik. Az AIDS-betegek száma hatszáz körül van. Évente átlagosan hetven új beteget jegyeznek be. Tavaly összesen tizenhárman haltak meg a betegségben, ebből tizenegy férfi és két nő. Hazánk mindmáig az alacsony fertőzöttségű országok közé tartozik.

Ezek is érdekelhetnek